«Ξαφνικός θάνατος» για τις 100 δόσεις στην εφορία

eforia_kompiouter_aftodioikisi-696x522

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, κινδυνεύουν από 1-1-2018 να τεθούν εκτός της ρύθμισης, αν από την ημερομηνία αυτή και μετά καθυστερήσουν έστω και για μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους στην εφορία.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση οι εφορίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων.

Αρχίζουν οι κατασχέσεις

Αν και σχεδόν 1 στους 2 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση το 2015 σταδιακά την έχασαν επειδή «λύγισαν» από την οικονομική κρίση, αρκετοί την έχουν διατηρήσει επιλέγοντας να καθυστερούν να πληρώσουν τους τρέχοντες φόρους ή αφήνοντας απλήρωτες όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους (σε ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ) μόνον και μόνον για να φαίνονται πως τηρούν με συνέπεια την ρύθμιση και να μη χάσουν τα προνόμιά της.

Το σύστημα αυτό όμως από 1.1.2018 σταματάει. Αιτία είναι η αύξηση των ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο γενικά, αφού οι οφειλέτες που έχουν μείνει στις 100 δόσεις πληρώνουν με απόλυτη συνέπεια μόνον τις δόσεις τους και σχεδόν τίποτα άλλο.

Στο άρθρο 4 του νόμου 4346/2015 προβλέπεται ότι έστω και για μια μέρα αν καθυστερήσουν –κι από απλή αφηρημάδα ίσως- να πληρώσουν κάποια από τις απανωτές φορολογικές υποχρεώσεις τους, τότε ακυρώνεται και η ρύθμιση που είχαν κάνει για τα παλαιά χρέη τους! Δηλαδή αν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν μεσάνυχτα και δεν έχει πληρωθεί μέσω e-banking κάποια τρέχουσα οφειλή που λήγει, η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια για τους οφειλέτες.

Σε τέτοια περίπτωση:

— θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

— θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί» με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη

— θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Μοίρασε το άρθρο!