Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Δάνεια και σε όσους απορρίπτουν οι τράπεζες

Δάνεια 25.000 ευρώ ακόμη και σε πρόσωπα που απορρίπτονται από τις τράπεζες μέχρι τώρα, ανακοίνωσε πριν λίγο ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, στο πλαίσιο νέων δράσεων που προωθούνται μέσω του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, ο ίδιος ανακοίνωσε προγράμματα ύψους 650 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, νέες δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ, όπως η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» και η δράση «Ενισχύω – Επιβραβεύω» που απευθύνονται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 400 και 250 εκατ. αντίστοιχα, αλλά και η «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας» πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, την εστίαση και την ιδιωτική εκπαίδευση και η δράση για την «Ενίσχυση Υφιστάμενων και Νέων Συνεργατικών Σχηματισμών (cluster)».

Επιπλέον, ο κ. Γιαννακίδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη χορήγηση «Μικροπιστώσεων» σε πολύ μικρές επιχειρήσεις ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιώτες, ΚΑΛΟ κλπ, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα για άντληση κεφαλαίων, ενώ εντός της εβδομάδας θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στη μείωση των υποχρεωτικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Όπως εξήγησε, η ρύθμιση για τη χορήγηση «Μικροπιστώσεων», αφορά χρηματοδοτήσεις μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις και υποθήκες για κάλυψη κεφαλαίου κίνησης ή επενδυτικών αναγκών ή leasing εξοπλισμό ή εγγυήσεις μέχρι το ποσό των 25.000 για λήψη δανείων από άλλα ιδρύματα.

Η πρόσβαση στα ποσά αυτά θα γίνεται είτε από τις συστημικές τράπεζες, είτε φορείς που δεν είναι τραπεζικά ιδρύματα, όπως ΜΚΟ, συνεταιρισμοί κλπ, είτε από μικτά σχήματα τραπεζών – φορέων.

«Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα όλους όσοι επλήγησαν από την κρίση τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον “επίσημο” τραπεζικό δανεισμό» όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι «επιπλέον, με το Equi Fund, ένα Καινοτόμο Υπερταμείο για νεοφυείς αλλά και υπάρχουσες ή δυναμικές επιχειρήσεις, δημιουργήθηκε ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμεύει στην ανεύρεση χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών. Πρόκειται για έναν “κουμπαρά” στον οποίο συμμετέχουν το Δημόσιο με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με 60 εκατ., η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 39 εκατ. ευρώ και διεθνή πιστωτικά ιδρύματα. Συνολικά θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ».

ΕΣΠΑ

Σχετικά με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πρόκληση για τη χώρα μας: Αυτή της διαπραγμάτευσης του νέου ΕΣΠΑ, για το οποίο έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε εξαρχής την αρχιτεκτονική και τους στόχους των νέων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων».

Στόχος είναι, όπως είπε, το νέο ΕΣΠΑ να ενισχύει κρίσιμους τομείς με αναπτυξιακή δυναμική, με καινοτόμα και εξωστρεφή χαρακτηριστικά, ενώ υπενθύμισε ότι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις αυτές είναι ότι η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, μετά το 2020, πρέπει να αποτελέσει μοχλό για την οικονομική, κοινωνική και χωρική συνοχή όλων των περιφερειών της ΕΕ.

«Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι κατανομή των πόρων δεν θα πρέπει να καθοριστεί και πάλι σχεδόν αποκλειστικά με βάση το περιφερειακό ΑΕΠ, αλλά επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κρίσης στις οικονομίες και κοινωνίες των κρατών – μελών που επλήγησαν περισσότερο» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης και συμπλήρωσε: «γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι παρά τις εμφανείς βελτιώσεις που έχουμε πετύχει σε όλα τα επίπεδα, αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον, η κυβέρνηση, μετά από μία μακρά και δύσκολη περίοδο, έχοντας πετύχει την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, υλοποιεί το σχέδιο της για ένα εναλλακτικό δίκαιο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.

«Το στοίχημά μας για την επόμενη μέρα είναι να αξιοποιήσουμε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που σήμερα βρίσκεται μετά από 9 ολόκληρα χρόνια ξανά σε τροχιά ανάκαμψης» όπως σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «μετά από 8 χρόνια λιτότητας και περικοπών, μπαίνουμε σε μια φάση στην οποία είναι δυνατή η λήψη μόνιμου χαρακτήρα μέτρων για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας». Όπως εξήγησε, καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης στρέφεται προς ένα νέο μείγμα με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση χρόνιων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Μοίρασε το άρθρο!