«Μαχαίρι» στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια βάζουν από κοινού οι τράπεζες

Από κοινού άρχισαν πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να διευθετούν, μέσω αναδιαρθρώσεων και ειδικής διαχείρισης, δεκάδες  κοινοπρακτικά επιχειρηματικά δάνεια που χορήγησαν στο παρελθόν σε μεγάλες επιχειρήσεις και αυτά κατέστησαν στην πορεία των τελευταίων χρόνων μη εξυπηρετούμενα.

Η διευθέτηση γίνεται  μέσω του διατραπεζικού forum που συστάθηκε από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και αφορά κοινοπρακτικά δάνεια αξίας 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη ρυθμίστηκαν 105 που χορηγήθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις και είναι ονομαστικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα τραπεζικά ανοίγματα  ύψους 5 δισ. ευρώ αφορούν δεκάδες άλλα μεγάλης η και μικρότερης αξίας κοινοπρακτικά δάνεια που δόθηκαν σε μεγάλες ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία έχουν «κοκκινίσει»  εδώ και χρόνια.

Οι τράπεζες έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην κατηγορία των  επιχειρηματικών δανείων (κοινοπρακτικών και μη) καθώς πιέζονται ιδιαίτερα από τον Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για δραστικές λύσεις, ώστε τα επιχειρηματικά ανοίγματα,που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος στα συνολικά ανοίγματα των τραπεζών,από 56 δις ευρώ σήμερα να μειωθούν στα 34 δισ. ευρώ το αργότερο έως τα τέλη του 2019.

Ωστόσο, η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων σκοντάφτει σε πλήθος παραγόντων με αποτέλεσμα να παραμένει υψηλός ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, στερώντας εξ αυτού του λόγου τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων. Τροχοπέδη, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, αποτελούν οι μέτοχοι και οι διοικήσεις των προβληματικών  επιχειρήσεων οι οποίοι  χρησιμοποιώντας δικονομικά τερτίπια (μηνύσεις και εισαγγελικές παραγγελίες) πετυχαίνουν να παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους και έτσι να καθυστερούν να περάσουν οι επιχειρήσεις τους στη δικαιοδοσία των τραπεζών.

Πρόκειται για επιχειρηματίες που κατά κανόνα συντηρούν επιχειρήσεις-ζόμπι,οι οποίοι αρνούνται να βοηθήσουν με ρευστό στη διάσωση της επιχείρησής τους και το σημαντικότερο αρνούνται κάθε συνεννόηση με τους δανειστές τους(τράπεζες). Μάλιστα, οι τράπεζες προκειμένου να περιέλθουν στη δικαιοδοσία τους οι παραπάνω υπερδανεισμένες επιιχειρήσεις χρησιμοποιούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι  οι μεγαλομέτοχοι διαθέτουν περιουσιακά στοπιχεία στο εξωτερικό η έχουν δολίως μεταβιβάσει προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία χρόνια σε συγγενείς τους.

Αυτά  που ζητείται πλέον από τις τράπεζες ώστε μια επιχείρηση να υπαχθεί σε ρύθμιση  παραμένοντας στα χέρια των ιδιοκτητών της είναι οι επιχειρηματίες ή οι μέτοχοι να μην έχουν μεταβιβάσει στην περίοδο έως και 5 χρόνια πριν από τη ρύθμιση κανένα περιουσιακό τους στοιχείο, να μην έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν καταθέσεις και ακίνητα κλπ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στην τράπεζα να αναζητήσει κρυφά περιουσιακά στοιχεία σε βάθος 10ετίας και εφόσον ανακαλυφθούν να εξοφληθούν με αυτά δόσεις των ληξιπρόθεσμων δανείων.

ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
 

Μοίρασε το άρθρο!