ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ιστορική πόλη γεμάτη ομορφιές και ευκαιρίες για διασκέδαση

Kalavryta_00011_1176x420_acf_cropped

Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νομού Αχαΐας, 77 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσά του, την Πάτρα. Πρόκειται για ορεινή κωμόπολη, η οποία έχει άρρηκτα συνδεθεί με το χειμερινό τουρισμό, καθώς αποτελεί τη βάση χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, που έρχονται για να επιδοθούν σε χειμερινά σπορ σο παρακείμενο χιονοδρομικό κέντρο.

Η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα κατοικήθηκε και κατά την αρχαιότητα, καθώς το 776 π.Χ. νοτιοανατολικά των σημερινών Καλαβρύτων εμφανίζεται οικισμός με το όνομα Κυναίθη, που φανερώνει και την αγάπη των κατοίκων για το κυνήγι. Το όνομα Καλάβρυτα εμφανίζεται κατά τη Φραγκοκρατία και προέρχεται από τις λέξεις καλά βρύα, καθώς το υγρό στοιχείο ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, τόσο μέσα όσο και έξω από την αχαϊκή κωμόπολη.

Σε απόσταση 22 χλμ. βρίσκεται η παραθαλάσσια κωμόπολη του Διακοπτού, με την οποία τα Καλάβρυτα συνδέονται μέσω του περίφημου οδοντωτού σιδηροδρόμου. Ο σιδηρόδρομος αυτός είναι o μοναδικός στο είδος του σε όλο τον κόσμο, και διασχίζει μία υπέροχη διαδρομή μέσα από το επιβλητικό φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Στην περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα ο επισκέπτης θα βρει πολλά και αξιόλογα μοναστήρια, με επιφανέστερα την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.

Στη σκιά του όρους Χελμού, σε υψόμετρο 756 μ., βρίσκεται η γραφική κωμόπολη των Καλαβρύτων, η οποία αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς τόσο για τους επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου το χειμώνα, που βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ., όσο και γι’ αυτούς που έρχονται για να θαυμάσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο και να περιπλανηθούν σε προορισμούς ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μοναδική εμπειρία, που δεν πρέπει με τίποτα να χάσει ο επισκέπτης, είναι η βόλτα με το τρενάκι του οδοντωτού σιδηροδρόμου, το οποίο συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοφτό. Γαντζωμένος από την πέτρα, ο οδοντωτός «τρυπάει» τα βουνά, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού και αφήνοντας τον ταξιδιώτη άναυδο από το εντυπωσιακό τοπίο: πλούσια βλάστηση, άγρια τοπία, καταρράχτες και σπηλαιώδεις σχηματισμοί συνθέτουν το τοπίο μιας από τις θεαματικότερες διαδρομές των Βαλκανίων, όπως έχει χαρακτηριστεί. Ο οδοντωτός κατασκευάστηκε πριν από 117 χρόνια και η διαδρομή του παρέμεινε απαράλλαχτη στο χρόνο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα και διανύει μία απόσταση 22 χιλιομέτρων.

Κεντρικό σημείο της κωμόπολης είναι ο γραφικός δρόμος της Αγοράς, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί βότανα, καρύδια τσάι, μέλι, χυλοπίτες, κάστανα, καθώς και την περίφημη ροδοζάχαρη, το γλυκό κουταλιού από τριαντάφυλλο. Μέσα στην πόλη βρίσκεται επίσης το περίφημο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, το αναστηλωμένο κτίριο του 15ου αιώνα, το οποίο έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό πολυχώρο.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο δημιουργήθηκε με το χρηματικό ποσό που κληροδότησε το 1897 ο Ανδρέας Συγγρός στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διατεθεί για τη δημιουργία σχολείων και ιδρυμάτων. Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο όπου διαδραματίστηκε μέρος της τραγωδίας της 13ης Δεκεμβρίου 1943, που έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως ένα από τα χειρότερα πολεμικά εγκλήματα που συντελέστηκαν ποτέ σε βάρος της Ελλάδας. Το σχολείο επισκευάστηκε και το 1986 κυρήχθηκε διατηρητέο μνημείο, το οποίο θα στέγαζε το Μουσείο, που στέκει σήμερα ως ενθύμηση για όλους όσους άδικα χάθηκαν στη λαίλαπα των βιαιοπραγιών. Περίπου 500 μ. ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο λόφος του Καπή, όπου συναντάμε τον Τόπο Θυσίας με το μεγάλο σταυρό, που στέκει ως υπόμνηση της εκτέλεσης των κατοίκων από τους Γερμανούς κατακτητές.

Η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα βρίθει από θρησκευτικά μνημεία, που μαρτυρούν τον έντονο μοναστικό βίο που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, 5 χλμ. νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς εδώ έγινε η ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και εδώ υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης, το οποίο φυλάσσεται ακόμα στη Μονή. Σημαντικό μοναστήρι είναι επίσης η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, 10 χλμ. βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, η οποία χτίστηκε το 362 και διαφυλάσσει πλήθος σπουδαίων κειμηλίων, ανάμεσά τους και η εικόνα της Παναγίας που φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Σε απόσταση περίπου 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα βρίσκεται ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο, γεωλογικής σημασίας, το Σπήλαιο των Λιμνών. Βρίσκεται στο χωριό Καστριά και αποτελεί ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, με ένα μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε κανένα άλλο σπήλαιο του κόσμου: οι πολλές μικρές λίμνες που σχηματίζονται στο εσωτερικό του εκτείνονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί 500 μέτρα του σπηλαίου. Ο επισκέπτης εισέρχεται στον δεύτερο όροφο από τεχνητή σήραγγα, ενώ τις λίμνες διαβαίνει από μικρές τεχνητές γέφυρες. Το σπήλαιο είναι ιδιαίτερου παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, καθώς σε αυτό ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα ανθρώπινα οστά, καθώς επίσης οστά ζώων, αλλά και ενός ιπποπόταμου.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…


– Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων. Η Μονή άρχίσε να οικοδομείται το 961

– Η απελευθέρωση των Καλαβρύτων έγινε στις 25 Μαρτίου ύστερα από πενθήμερη αντίσταση των Τούρκων. Παρά τις πυρκαγιές και λεηλασίες που έγιναν στο Μοναστήρι το Λάβαρο δεν υπέστη καμία φθορά. Συντηρήθηκε το 1993 και διαφυλάσσεται σε ειδική θήκη στη Μονή. Σήμερα αποτελεί τον πολυτιμότερο Εθνικό θησαυρό.

Μοίρασε το άρθρο!