«Κίνδυνος για το ευρώ η Ιταλία»

Έκλεισε η συμφωνία για την κυβερνητική ομάδα και το όνομα του πρωθυπουργού στην Ιταλία. Η ιδιότυπη σύμπραξη της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού, αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων οδηγούν την χώρα σε έναν νέο πολιτικό κύκλο ενώ την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία σε ειδικούς αναλυτές και τον πολιτικό κόσμο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.

Πώς η Ιταλία, η μία από τις έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γιόρτασε πανηγυρικά στην Ρώμη τα 60 χρόνια της ιδρυτικής συνθήκης τον περασμένο χρόνο, έγινε η πρώτη μεταξύ τους που αποκτά μία λαϊκιστική και ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση;

Ακόμη και αν εγγράφεται σε ένα ευρύτερο φαινόμενο και καταγράφεται ως σύμπτωμα ανάλογο του Brexit, της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και του εκλογικού θριάμβου του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, η σύμπραξη της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού, αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S)  παρουσιάζει την Ιταλία ως «ένα είδος εργαστηρίου του λαϊκισμού», έγραφε πρόσφατα η La Repubblica.

Οι αναλυτές βλέπουν σε αυτό αρχικά το τέλος του έρωτα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένοχη για την επιβολή της λιτότητας ως μόνης απάντησης στην κρίση και για το ότι τής γύρισε την πλάτη όταν η Ιταλία βρέθηκε απέναντι με το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Ο οικονομολόγος και γερουσιαστής τηε Λέγκας Αλμπέρτο Μπανιάι, εμπνευστής του ευρωσκεπτικισμού του Ματέο Σαλβίνι, διηγείται ότι κατά την είσοδό του στην Γερουσία μετά την εκλογή του τον Μάρτιο, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ευχαριστήσει τον νέο του συνάδελφο Μάριο Μόντι.

Ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος είχε αντικαταστήσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία το 2011, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και είχε επιβάλει πολιτική λιτότητας για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, και κυρίως την μεταρρύθμιση των συντάξεων, την οποία Λέγκα και M5S έχουν δεσμευθεί να ανατρέψουν.

  «Η κυβέρνηση αυτή θεωρήθηκε από τους Ιταλούς ως κυβέρνηση των Βρυξελλών. Η Ιταλία αισθάνθηκε ότι τελούσε υπό τον ζυγό των Βρυξελλών  και αυτό δημιούργησε άμεση αντίδραση: Λέγκα και M5S είναι αντίδραση στην κυβέρνηση Μόντι», σύμφωνα με τον Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

«Τα προβλήματα της Ιταλίας ήταν και είναι μεγάλα» γράφουν οι «Times» του Λονδίνου. «Αυτό που αποτέλεσε έκπληξη ήταν το γεγονός ότι δεν ήταν η Ιταλία αλλά η Ελλάδα αυτή που απείλησε την ευρωζώνη μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Τώρα η Ιταλία συνιστά κίνδυνο για το ευρώ – και η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Το πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού συμπεριλαμβάνει μαζικές απελάσεις 500.000 παράνομων μεταναστών, ένα εθνικό κατώτατο εισόδημα και προσέγγιση στη Ρωσία του Πούτιν.

Το εν λόγω πρόγραμμα χαρακτηρίζεται λιγότερο ως κυβερνητικό μανιφέστο και περισσότερο ως έκκληση για βοήθεια, στηριζόμενο και από τους ψηφοφόρους που έχουν χάσει την ελπίδα τους.

Η Ιταλία καταρρέει και πολλά από τα προβλήματά της ανάγονται στη μοιραία απόφασή της να συμμετάσχει στο ευρώ το 1999. Το χρέος της ανερχόταν στο διπλάσιο από το όριο του 60% επί του ΑΕΠ όπως προβλεπόταν από τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δεν χρειαζόταν μια αυστηρή ερμηνεία κανόνων που ισχύουν για τα μέλη για να συμπεράνει κανείς ότι η Ιταλία δεν θα έπρεπε να είχε εισέλθει στο καθεστώς του ενιαίου  νομίσματος, επισημαίνεται στο δημοσίευμα των «Times».

Μοίρασε το άρθρο!