Ιδρυτική Διακήρυξη – Παντελής Τσακίρης – Πρωταγωνιστές Ξανά

Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου – Παντελής Τσακίρης

«Πρωταγωνιστές Ξανά»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου με τους «Πρωταγωνιστές Ξανά» 
ο Παντελής Τσακίρης

Ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας έστειλε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, παρουσιάζοντας χτες την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού ως επικεφαλής του οποίου κατέρχεται στον στίβο των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Rose Garden», ο κ. Τσακίρης έθεσε τις βασικές προτεραιότητές του για τον Δήμο Ωραιοκάστρου, καλώντας τους πολίτες και των τριών δημοτικών κοινοτήτων –Καλλιθέας, Μυγδονίας, Ωραιοκάστρου- να γίνουν «πρωταγωνιστές ξανά»!.

«Πρωταγωνιστές ξανά»
«Πρωταγωνιστές ξανά», εξάλλου, είναι και ο τίτλος του συνδυασμού του οποίου θα ηγηθεί ο Παντελής Τσακίρης, διεκδικώντας τη δημαρχία του Ωραιοκάστρου.
«Γιατί ‘Πρωταγωνιστές’ και γιατί ‘Ξανά’; ‘Πρωταγωνιστές’, διότι μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μπορεί ο Δήμος να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. ‘Ξανά’, διότι ο Δήμος μας βιώνει εδώ και χρόνια μια πρωτοφανή εγκατάλειψη από μια δημοτική αρχή αποκομμένη από τις ζωές μας και τοπικούς άρχοντες που μαθαίνουν τις εξελίξεις για τον τόπο από τις εφημερίδες και τα κανάλια!», εξήγησε στην κεντρική τοποθέτησή του ο κ. Τσακίρης.

Κάλεσμα για νέα αρχή
«Θέλουμε τον τόπο μας πίσω» είναι ένα από τα κεντρικά μηνύματα που έστειλε ο κ. Τσακίρης, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους για μια «καινούρια αρχή», ώστε «να μετατρέψουμε Καλλιθέα, Μυγδονία και Ωραιόκαστρο σε έναν τόπο όπου αξίζει να ζεις και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου».
«Σκοπός μου δεν είναι ένας Δήμος ‘συγκολλημένος’. Σκοπός μου είναι ένας Δήμος ενωμένος! Ενωμένος όχι στα λόγια και στα χαρτιά, αλλά στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των δημοτών του. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν αποχέτευση και κάποιοι όχι. Κάποιοι πράσινο και κάποιοι όχι. Κάποιοι παιδικούς σταθμούς και κάποιοι όχι. Κάποιοι καθαρό νερό και κάποιοι όχι. Δεν μπορεί -εν έτει 2018- Μυγδονία, Καλλιθέα και Ωραιόκαστρο να ζούνε σε άλλους κόσμους, σε παράλληλες πραγματικότητες», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Τα σημεία κριτικής
Στην ομιλία του ο κ. Τσακίρης επέκρινε τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά και τις διοικήσεις της τελευταίας οκταετίας για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, για εγκατάλειψη των γειτονιών αλλά και για πρωτοφανή αδυναμία διεκδίκησης και απορρόφησης πόρων είτε από εθνικά είτε από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.
Ο Παντελής Τσακίρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι, ενώ οι διοικήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας προχώρησαν σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ώστε να ανακουφίσουν τους δημότες τους, η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου «πρωτοτύπησε», επιβαρύνοντας τους πολίτες εν μέσω οικονομικής κρίσης με αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 33%.
Στην τοποθέτησή του ο Παντελής Τσακίρης επεσήμανε ότι «είναι αδιανόητο εν έτει 2018 τα παιδιά του Ωραιοκάστρου να κάνουν μάθημα σε λυόμενα και ΚΙΒΟ, όπως αδιανόητο είναι να μην υπάρχουν παιδικές χαρές όπου τα παιδιά να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, ο κ. Τσακίρης σημείωσε δηκτικά ότι «κοντεύουν να γίνουν η μασκότ της σημερινής δημοτικής αρχής», αφού έχουν προκύψει μείζονα ζητήματα επικινδυνότητας, ενώ δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα ούτε για την προστασία των ίδιων των τετράποδων.

Σε οκτώ άξονες
Στην κεντρική ομιλία του ο κ. Τσακίρης παρουσίασε και τους οκτώ άξονες επάνω στους οποίους βασίζεται η πολιτική που ακολουθούν οι «Πρωταγωνιστές Ξανά»:

  1. Αξιοκρατία: Ο Δήμος, όπως τόνισε, για να προοδεύσει θα πρέπει να υποστηρίζεται καθημερινά από τους καλύτερους.
  2. Αποτελεσματικότητα: «Δεν θέλουμε πια την πολιτική των καλών προθέσεων. Θέλουμε την πολιτική των καλών αποτελεσμάτων», τόνισε.
  3. Διαφάνεια – Χρηστή Οικονομική Διαχείριση: «Δεν θα ανεχτώ κανένα κρούσμα διαφθοράς. Κανένα ευρώ που βγαίνει από τις τσέπες μας χαμένο. Πλήρης ανταποδοτικότητα για κάθε ευρώ που ξοδεύει ο δημότης», ξεκαθάρισε ο κ. Τσακίρης.
  4. Τεχνοκρατική κατάρτιση: «Κάθε απόφαση μιας σύγχρονης δημοτικής αρχής οφείλει να στηρίζεται σε βαθιά τεχνοκρατική γνώση. Η μπακάλικη λογική του ράβε-ξήλωνε χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό μάς έχει αφήσει δεκαετίες πίσω και είναι από τις πρώτες μου προτεραιότητες να την αλλάξω», σημείωσε.
  5. Ισόρροπη καθολική ανάπτυξη: Ο κ. Τσακίρης εξέφρασε την πίστη του σε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο εκτείνεται ομοιόμορφα σε όλες τις δημοτικές και τοπικές ενότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέλαβε και τρεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

  • Α. Σε μια εποχή κατά την οποία ο Δήμος Ωραιοκάστρου αλλά και όλη η χώρα πλήττονται από τη μάστιγα της ανεργίας και ειδικά των νέων, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, οι οποίοι πλήττονται από υψηλή φορολογία και χαμηλούς τζίρους. Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Δήμου Καρπενησίου και θα απαλλάξουμε για τρία χρόνια από τα δημοτικά τέλη κάθε νέο επιχειρηματία που θα θελήσει να επενδύσει στην αγορά του Ωραιοκάστρου.
  • Β. Θέτουμε σε απόλυτη προτεραιότητα τη δημιουργία νέων σχολικών υποδομών.
  • Γ. Στηρίζουμε τον κτηνοτροφικό τομέα του Δήμου, που είναι κι ο μεγαλύτερος της Βόρειας Ελλάδας! Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην τόνωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, να υποστηρίξει τα κτηνοτροφικά προϊόντα και να προωθήσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφειά τους.
  1. Περιβαλλοντική ευαισθησία: Σε απόλυτη προτεραιότητα τίθενται η βελτίωση της καθαριότητας, η προώθηση της ανακύκλωσης αλλά και η προστασία του ορεινού όγκου και η θωράκιση των δασικών εκτάσεων απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς, «για να μη ζήσουμε ποτέ αυτόν τον εφιάλτη που έζησαν οι συμπολίτες μας το περασμένο καλοκαίρι στην Αττική».
  2. Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς: «Θέλουμε έναν δήμο πολιτιστικά δραστήριο και ενεργό, με ισχυρή ταυτότητα και ιστορική μνήμη», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα επενδύουμε στην πολιτιστική παραγωγή του σήμερα και στεκόμαστε στο πλευρό των συλλόγων μεταξύ άλλων μέσα από άμεση χρηματοδότηση των δράσεων και του έργου που παράγουν».
  3. Συναίνεση: «Μαζί ξεκινάμε και θα προχωρήσουμε μαζί. Θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Σε αυτή τη δυναμική, κινηματική διαδικασία προχωράμε μαζί, για να τερματιστεί η φάση της παρακμής και να αρχίσει η φάση της ακμής», είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσακίρης.

 

Μοίρασε το άρθρο!