Ιατρικές συμβουλές για να ζεσταθείτε πιο εύκολα

d14cd1416f824aa462058541f3568793_L

Τσουχτερό κρύο και χιονιάς, χαμηλές θερμοκρασίες, επικρατούν σε ολόκληρη τη χώρα μας οδήγησαν να ξοδέψουμε αρκετά χρήματα για να ζεσταθούμε.
Ωστόσο όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ζεσταθούμε οικονομικά, σύμφωνα με το  iatropedia, οι ειδικοί επιστήμονες δίνουν οδηγίες  για το κρύο.
Ντυθείτε σωστά
Όταν το θερμόμετρο αγγίζει το μηδέν για να προστατευθούμε από το κρύο όταν βγαίνουμε έξω επιβάλλεται να ντυθούμε σωστά. Τα μάλλινα, τα μεταξωτά, καθώς και τα ισοθερμικά ρούχα και εσώρουχα είναι αυτά που μπορούν πραγματικά να μας κρατήσουν ζεστούς.
Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα βαμβακερά δεν ενδείκνυται ενώ τα τζιν είναι περισσότερο παγωμένα με συνέπεια να κρυώνετε περισσότερο.
Από το δυνατό κρύο θα προφυλαχθείτε καλύτερα αν δεν παραλείπετε και τα αξεσουάρ του χειμώνα, δηλαδή το καπέλο το κασκόλ και τα γάντια, καθώς το κεφάλι και τα χέρια είναι δύο σημεία του σώματος από τα οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας.
Διατηρήστε το σπίτι ζεστό
Για να μην κρυώνετε περισσότερο όταν βγαίνετε έξω οι ειδικοί συστήνουν η θερμοκρασία του σπιτιού να είναι σταθερή. Όπως εξηγεί ο αγγειοχειρουργός στο Νοσοκομείο του UniversityCollege του Λονδίνου (UCL) δρ Τζων Σκερ η σωστή εσωτερική θερμοκρασία είναι οι 22 βαθμοί Κελσίου
Αν ανήκετε στους προνομιούχους που χρησιμοποιείτε καλοριφέρ για την θέρμανση καλό είναι να βάζετε ένα δοχείο με νερό ή βρεγμένες πετσέτες να στεγνώνουν επάνω στα σώματα.
Στην περίπτωση που ανάβετε τσάκι θα πρέπει να να καίτε μόνο ξύλα και όχι ό,τι βρείτε μπροστά σας, δηλαδή χαρτιά περιτυλίγματος, εφημερίδες, βαμμένα ξύλα κ.ά. τα οποία αποδεσμεύουν στον αέρα ρύπους που βλάπτουν την υγεία.
Αν πάλι χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας ως θερμαντικό μέσο, καλό είναι πρώτα να το καθαρίσετε.
Σύμφωνα με τον Δr Σκερ όταν η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους είναι μεγαλύτερη από τους 22 βαθμούς , η απότομη έκθεση στο κρύο του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του σώματος, οι οποίες με τη σειρά τους ανοίγουν τον δρόμο στο σύνδρομο Ρεϊνώ το οποίο εμποδίζει το αίμα να φτάσει στα χέρια και στα πόδια με συνέπεια να να παγώνουν, και να αποκτούν μπλε-μαβί χρώμα και να πονάνε.
Προσοχή στα παγωμένα πόδια
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε αγγειοσπαστικά φαινόμενα. Δηλαδή, σε συστολές των αιμοφόρων αγγείων του ποδιού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοπικά κυκλοφορική μείωση και επομένως και έλλειψη θερμότητας.
Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου διατηρείτε τα πόδια πάντα στεγνά και ζεστά, αλλάζοντας συχνά κάλτσες και παπούτσια.
Φάτεπρωτεΐνη
Όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος δρ Σάρα Σένκερ από το Λονδίνο, η κατανάλωση πρωτεϊνών (όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια) και υδατανθράκων (όπως ζυμαρικών, ψωμιού, ρύζι και δημητριακών) παράγουν περισσότερη θερμότητα απ’ ό,τι τα λιπαρά.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα ορεινά χωριά της χώρας μας στις κρύες ημέρες του χειμώνα η φασολάδα και οι γίγαντες έχουν την τιμητική τους.
Για ακόμη περισσότερη ζεστασιά προσθέστε στις σούπες σας καυτερή πιπεριά ή τσίλι τα οποία ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος. Οι ειδικοί συστήνουν το πρωί την κατανάλωση γάλακτος ή γιαουρτιού με δημητριακά ολικής αλέσεως ενώ αν επιθυμείτε περισσότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, προσθέστε λίγα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς.
Ζεσταίνετε τα παπούτσια
Όταν κάνει κρύο, τα πόδια είναι το σημείο του σώματος που θερμαίνονται πιο δύσκολα απ’ όλα,αφού το σώμα μειώνει την ροή αίματος στα άκρα για να στέλνει περισσότερο στα ζωτικά όργανα.
Όπως συνιστά ο δρα Μάικ Ο’Νιλ, ποδίατρος στον δημόσιο νοσηλευτικό οργανισμό Barts Health NHS Trust, στο ανατολικό Λονδίνο όταν φοράμε τα παπούτσια μας ζεστά, είναι πιθανότερο να παραμείνουν ζεστά, θερμαίνοντας έτσι και το σώμα.
Απλά αφήστε τα παπούτσια σας για λίγα λεπτά δίπλα σε κάποιο θερμαντικό σώμα με την δέουσα προσοχή.
Προφυλάξτε τα χέρια σας
Οι μεγαλύτεροι εχθροί των χειλιών και των χεριών είναι το κρύο. Τα «σκασίματα» και η ξηρότητα προκαλούν ενοχλήσεις. Για να μειώσετε και να καταπραΰνετε την ένταση των συμπτωμάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις ειδικές αλοιφές που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού. Επίσης αποφύγετε την έκθεσή του προσώπου σας αλλά και των χεριών σας στο πολύ κρύο.
30/01/2017

Μοίρασε το άρθρο!