Η απάντηση του δημάρχου: Όταν το ύψιστο αγαθό παρερμηνεύεται και ξεπουλιέται μαζί με τους εμπνευστές του

27index

 

Απάντηση του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστ. Γαβότση στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το νερό της Μυγδονίας

«Νερό: Το ύψιστο αγαθό». Ο τίτλος κλισέ και το θέμα «πιασάρικο» κατά τη μηντιακή ορολογία. Βεβαίως πουλάει. Ενίοτε όμως, όταν παρερμηνεύεται, ξεπουλιέται, μαζί με τους εμπνευστές του. Ο λόγος, για το λίαν πρόσφατο δελτίο τύπου της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» για το νερό της Μυγδονίας.
Προφανώς ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά το πρώτο δελτίο που εξέδωσε με την ίδια θεματολογία, βαυκαλιζόμενος ότι είναι κήνσορας τιμητής των δημοσίων πραγμάτων και εκτιμώντας ότι η σύγχυση που διακατέχει τον ίδιο για το ζήτημα, δεν μεταφέρθηκε αρκούντως, στο εν δυνάμει αναγνωστικό του κοινό, προέβη στη συγγραφή νέου επεξηγηματικού πολυσέλιδου αναγνώσματος, το οποίο καθόσον βρίθει ανακριβειών προκαλεί μάλλον τη θυμηδία όσων γνωρίζουν και την ανία όσων δεν γνωρίζουν.
Παραταύτα, επειδή και παρά την ποσότητα του νερού πελαγοδρομεί εναγωνίως στα αβαθή με ορατό κίνδυνο να προσκρούσει σε ξέρα, θεωρούμε υποχρέωση μας να του παράσχουμε με συνοπτική ενημέρωση, ευελπιστώντας να κατανοήσει το θέμα στην ουσία του και να σταματήσει να δίνει τη θλιβερή του παράσταση σε άδεια αίθουσα.
Ευτυχώς για όλους κ. Παπακωνσταντίνου, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αλήθειας και ψεύδους είναι απολύτως ευδιάκριτη και δύσκολα παραβιάσιμη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’: Μελέτες εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Ωραιοκάστρου
Το 2015 υλοποιώντας το master plan της η ΕΥΑΘ Α.Ε., προχώρησε στην ανάθεση μελετών, μεταξύ των οποίων και οι εξής:
1) Οριστική υδραυλική μελέτη μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή του Γυμνασίου Ωραιοκάστρου μέχρι τη δεξαμενή της ΔΕΥΑΩ Μελισσοχωρίου- Αγωγός διατομής Φ280 για μεταφορά 3.500 μ3
2) Υδραυλική προμελέτη εξωτερικού δικτύου ύδρευσης: Αφορά το δίκτυο από τη δεξαμενή Δ4 του Ευόσμου, στις 4 νέες θέσεις δεξαμενών που εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. Ωραιοκάστρου και στη δεξαμενή του Γυμνασίου.
3) Οριστική μελέτη υδραυλική, εξωτερικού δικτύου ύδρευσης (οριστικοποίηση μελέτης Νο 2). Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 5/5/2017 και συμβατικός χρόνος παράδοσης είναι η 5/1/2018.

Στο σημείο αυτό αποκαλύπτεται το κατάφωρο ψέμα του κ. Παπακωνσταντίνου περί δήθεν καθυστέρησης εκτέλεσης των έργων (!!!) λόγω άρνησης του δήμου Ωραιοκάστρου να δώσει άδεια δημοπράτησης (!!!).
Του προτείνουμε να είναι λίαν προσεκτικός με τη χρήση των τεχνικών όρων, των οποίων δεν κατανοεί τη σημασία και του επισημαίνουμε ότι για να έχουμε έργο πρώτα είθισται παγκοσμίως να ολοκληρώνονται οι μελέτες.
Για να προχωρήσει η ΕΥΑΘ στην ανάθεση των οριστικών μελετών, έπρεπε να ετοιμάσει το τεχνικό αντικείμενο της 3ης επιμέρους σύμβασης της συμφωνίας- πλαισίου, επομένως η επικαλούμενη (από τον κ. Παπακωνσταντίνου) «καθυστέρηση» οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνικά, οικονομικά ή διοικητικά ζητήματα της εταιρείας και ουδόλως στον δήμο Ωραιοκάστρου.
Και επειδή μάλλον είναι ωσεί απών στα δημοτικά συμβούλια, του τονίζουμε ότι η ανωτέρω οριστική μελέτη ανατέθηκε στις 5/5/17 πριν δηλαδή τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. Ωραιοκάστρου στις 12/5/17.
Και προχωρώντας έτι περαιτέρω στην επεξήγηση: ακόμα και 1 χρόνο νωρίτερα να είχε ληφθεί η εν λόγω απόφαση Δ.Σ. (που είναι η μόνη εμπλοκή του δήμου στο όλο ζήτημα) πάλι η οριστική μελέτη θα ανατίθενταν από την ΕΥΑΘ στις 5/5/17. ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ;
Αλλά ακόμα και έτσι, θυμίζουμε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι για την πρώτη επιλογή θέσης δεξαμενής στο βουναλάκι στον χώρο parking, σημειώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις των περιοίκων λόγω του πιθανολογούμενου θορύβου.
Η τεχνική υπηρεσία του δήμου, επικουρικά δρώντας, συναίνεσε (προφορικά) στην αλλαγή θέσης, λόγω και του βραχώδους εδάφους, που θα επιβάρυνε την κατασκευή.
Τον γέλωτα επίσης προκαλεί η «πρωτότυπη» πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου για κατασκευή παιδικών χαρών άνω των 4 δεξαμενών, πρόταση ρηξικέλευθη, η οποία κατ’ αυτόν, φέρεται να υιοθετήθηκε και από τον κ. Κρεστενίτη.
Βεβαίως, το γεγονός ότι οι υπόγειες δεξαμενές προεξέχουν (βάση της μελέτης) κατά 1,5 μ. από τη στάθμη του εδάφους, είναι συνεπώς εγκληματικό να χωροθετηθεί παιδική χαρά στην οροφή της δεξαμενής λόγω και έλλειψης προσβασιμότητας αλλά και ύπαρξης εγκαταστάσεων (καπάκια φρεατίων επίσκεψης, εξαερισμός κτλ), είναι μια «λεπτομέρεια» που δεν φαίνεται να τον απασχολεί.
Κύριε Παπακωνσταντίνου, η επαφή σας με τον έγκριτο καθηγητή κ. Κρεστενίτη, δεν σας βοήθησε άραγε να κατανοήσετε βασικούς κανόνες της υδροδυναμικής (όπως λόγου χάρη ότι η επισκεψιμότητα της δεξαμενής δεν μπορεί να διασφαλιστεί από το πλάι, παρά μόνο από την οροφή;).
Τέλος να αναφέρουμε ότι ακόμα και σε περιπτώσεις πλήρους υπογειοποίησης, υπάρχει προηγούμενο απόρριψης ανέγερσης κτίσματος πάνω σε οροφή δεξαμενής από τη διεύθυνση Πολεοδομίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’: Βελτίωση ποιότητας και ποσότητας νερού Δ.Ε. Μυγδονίας
Πληροφορούμε τον συντάκτη του δελτίου τύπου ότι το master plan της ΕΥΑΘ γνωστοποιήθηκε στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου στις πλείστες όσες συναντήσεις είχε, τόσο με τους διευθυντές όσο και με το τεχνικό προσωπικό της ΕΥΑΘ. Ο χρόνος όμως ολοκλήρωσης των μελετών κατ’ αρχήν και εν συνεχεία της κατασκευής των έργων εκτιμήθηκε από τη διοίκηση του δήμου ως απαγορευτικός.
Η επιλογή της κατασκευής του αγωγού του Μελισσοχωρίου ιδίοις δαπάνοις, κρίθηκε ως η πλέον ορθή τεχνοκρατικά, καθόσον εξασφάλιζε άμεση υδροδότηση, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΑΘ, η δε διατομή Φ225 που επιλέχθηκε για τη μεταφορά 1200 μ3 από τις 5 επαναλειτουργήσασες γεωτρήσεις, είναι επαρκέστατη, αφού μπορεί να «σηκώσει» μέχρι και 2000 μ3.
Τέλος το έργο των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων της Μυγδονίας με την πρόβλεψη 3 νέων γεωτρήσεων είναι απολύτως αυτοτελές και ουδεμία σχέση έχει με την ενίσχυση (έστω και 1500 μ3) που προτείνει η ΕΥΑΘ Α.Ε.
Από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο μόνος που πλήττεται είναι η στοιχειώδης λογική.
Και στο μόνο που θα συμφωνήσουμε είναι το εξής:
Το «θέμα» σας κ. Παπακωνσταντίνου πράγματι χρήζει ειδικού (και δυστυχώς όχι ωκεανολόγου).

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΑΒΟΤΣΗΣ

Μοίρασε το άρθρο!