Η Άλωση της Πόλης είναι το δάκρυ που στάζει σε μια σταγόνα η ψυχή του ανθρώπου

 “Δεν πρέπει κανείς να κρίνει τα πράγματα μιας εποχής με τις ιδέες μιας άλλης “!!! Και η Άλωση της Πόλης, ανεξάρτητα από το αν έγιναν σοβαρά λάθη και από τους Βυζαντινούς, που περνούσαν μια περίοδο έντονης παρακμής,για τον Ελληνισμό ήταν ένα τραγικό γεγονός! Μας βύθισε στη σκλαβιά και στο σκοταδισμό για 4 αιώνες! ΟΙ Έλληνες λόγιοι και πνευματικοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα και κατέφυγαν σε χώρες της Ευρώπης και αν για τη Δυτική Ευρώπη, η Άλωση (κατά ορισμένους ιστορικούς της Τέχνης) σηματοδότησε την έναρξη της Αναγέννησης, για τον ελληνικό χώρο, σήμανε την αρχή ενός μεσαίωνα! Γι’αυτό, καλό θα ήταν να αναγνωρίζουμε τη σημασία αυτών των ιστορικών γεγονότων και να μην τα υποτιμούμε!! 

Και για την Τουρκία, οι διαφωνίες μας με τη γείτονα, δυστυχώς δεν τελείωσαν τότε, ούτε με την απελευθέρωση το 1832 τελείωσαν, ούτε το 1922(πάλι και με λάθη δικά μας) … Βλέπουμε τις προκλήσεις να συνεχίζονται, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται τα γεγονότα αυτά,και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, με την ίδια “ελαφρότητα” που αντιμετωπίζουμε το γεγονός της Άλωσης της Πόλης… Σεβασμό στην ιστορία μας!!

Φτάνοντας λοιπόν στην σημερινή εποχή θα περίμενε κανείς την ίδια αντιμετώπιση σε μια εκδήλωση μνήμης,από όλους τους φορείς.Όταν μάλιστα υπάρχουν και οι ανάλογες εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο,και για την γενοκτονία των Ποντίων,και για την γενοκτονία των Αρμενίων,και για την μεγάλη μάχη της Κρήτης,κάτι ανάλογο θα έπρεπε να γίνεται και για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης.Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει,γι αυτό είναι δικαιολογημένα και τα πικρά παράπονα των Κωνσταντινοπολιτών και των Μικρασιατών.Μοναδική εξαίρεση η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου,με την εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης.

Μοίρασε το άρθρο!