Ερευνήθηκαν και για κατασκοπεία οι Έλληνες στρατιωτικοί. Για παράνομη είσοδο η κράτησή τους

Σε πολιτική και διπλωματική διελκυστίνδα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας μετατρέπεται η υπόθεση της σύλληψης δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στρατιώτες την περασμένη Πέμπτη. Ενώ νωρίτερα τη Δευτέρα το δικαστήριο απέρριψε αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών, κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος προέβη σε δήλωση η οποία θόλωσε τα νερά.

Συγκεκριμένα, ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, δήλωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση ότι «οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Η συγκεκριμένη φράση, η οποία προφανώς εντάσσεται στο πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας, ερμηνεύτηκε από τουρκικά ΜΜΕ ως άσκηση δίωξης για κατασκοπεία στους Έλληνες στρατιωτικούς καθώς η δήλωση Μποζντάγ μεταφέρθηκε αποσπασματικά, κάτι που μεταδόθηκε και από ελληνικά ΜΜΕ και τη δημόσια τηλεόραση, αν και λίγο αργότερα έγινε σαφές ότι δεν υφίσταται ζήτημα άσκησης δίωξης για στρατιωτική κατασκοπεία στους δύο στρατιωτικούς.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο Μποζντάγ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ήλθαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, λέγοντας ότι «η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα».

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, επισήμως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Υπάρχει μια αρχική εισήγηση του Τούρκου εισαγγελέα που ζήτησε την προφυλάκισή τους για δύο κατηγορίες: για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και για απόπειρα κατασκοπείας. Το πταισματοδικείο δεν ήταν σε θέση να εξετάσει κατ’ ουσίαν τις κατηγορίες. Έπρεπε να αποφασίσει μόνο για την προφυλάκιση και όπως μεταδίδεται στα τουρκικά ΜΜΕ, βασίστηκε μόνο στην κατηγορία που αφορά στην είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, δηλαδή δεν αποδέχθηκε την δεύτερη πρόταση του εισαγγελέα περί κατασκοπείας, γιατί ακόμα ερευνώνται στοιχεία όπως τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών.

Αυτό, όπως ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη, δεν σημαίνει ότι όταν συνταχθεί το επίσημο κατηγορητήριο, ο εισαγγελέας δεν θα επιμείνει στην κατασκοπεία. Θα πρέπει όμως να το βασίσει σε στοιχεία που θα βρει.

topontiki

enikos

Μοίρασε το άρθρο!