Επίθεση στο Παρίσι: Aυτός είναι ο 21χρονος που σκόρπισε τον τρόμο

  • Πρόκειται για τον 21χρονο Χαμζάτ Αζίμοφ
  • Είχε φτάσει στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μαζί με τους γονείς του
  • Ήταν ύποπτος για ριζοσπαστικές απόψεις, ωστόσο δεν τον θεωρούσαν άτομο υψηλής επικινδυνότητας
  • Η μητέρα και ο πατέρας του έχουν προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία

O ένοπλος με το μαχαίρι που σκότωσε έναν περαστικό το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι και τραυμάτισε άλλους τέσσερις, είναι είναι γάλλος υπήκοος ο οποίος γεννήθηκε το 1997 στη Τσετσενία.

Ο 29χρονος δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», επιτέθηκε εναντίον περαστικών και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Πρόκειται για τον 21χρονο Χαμζάτ Αζίμοφ, ο οποίος είχε φτάσει στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μαζί με τους γονείς του και είχε πάρει τη γαλλική υπηκοότητα το 2010.

Σύμφωνα με τη Le Parisien οι αρχές ασφαλείας του είχαν βάλει σήμανση «S» επειδή είχε επαφές με άτομα στη Συρία και ήταν ύποπτος για ριζοσπαστικές απόψεις, ωστόσο δεν τον θεωρούσαν άτομο υψηλής επικινδυνότητας.

Την ευθύνη για την επίθεση που άφησε πίσω της έναν 29χρονο νεκρό και άλλους τέσσερις τραυματίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η μητέρα και ο πατέρας του έχουν προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία.

Συνελήφθη φίλος του δράστη στο Στρασβούργο 

Η αστυνομία συνέλαβε κι ανέκρινε την Κυριακή έναν φίλο του δράστη της χθεσινής επίθεσης, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Η σύλληψη έγινε στο Στρασβούργο, στα ανατολικά της Γαλλίας, ενώ ο συλληφθείς έχει γεννηθεί το 1997. Την ίδια χρονιά είχε γεννηθεί κι ο δράστης.

Το χρονικό της επίθεσης: 

Κραυγές και πανικός επικράτησαν κοντά στην Όπερα, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, στο 2ο διαμέρισμα, σε μια πολυσύχναστη συνοικία με μπαρ, εστιατόρια και θέατρα, λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου.

Στην οδό Μονσινί ένας άνδρας, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» σκότωσε με μαχαίρι έναν περαστικό και τραυμάτισε τέσσερις ακόμη, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

«Η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επίθεση, επαινώντας τους αστυνομικούς που «εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη».

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 20:47, τοπική ώρα (21:47, ώρα Ελλάδας) και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο εντός 5 λεπτών και ο δράστης «εξουδετερώθηκε», εντός 9 λεπτών μετά την πρώτη κλήση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου αστυνομικών, Ροκό Κοντεντό δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο δράστης αφού επιτέθηκε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι, επιχείρησε να επιτεθεί στην αστυνομία φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω, θα σας σκοτώσω!».

 

Μοίρασε το άρθρο!