Εντεκα μοναδικοί προορισμοί για να γιορτάσετε το Πάσχα

Κλίμα κατάνυξης, έθιμα, θρησκευτικές παραδόσεις, υπέροχα εδέσματα… Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι η καλύτερη αφορμή για να γιορτάσετε τον ερχομό της άνοιξης. Και υπάρχουν ουκ ολίγοι προορισμοί που μπορείτε να επισκεφθείτε και να μυηθείτε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών. Το «New Page» πήγε, είδε και σας προτείνει έντεκα ξεχωριστές τοποθεσίες της χώρας μας για να ζήσετε από κοντά τις παραδόσεις του κάθε τόπου και να χορτάσετε καθαρό αέρα.

Σύρος

Με την ορθόδοξη και την καθολική εκκλησία να δεσπόζουν σε δύο λόφους της Ερμούπολης, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων γιορτάζει το Πάσχα με διαφορετικό τρόπο: o ορθόδοξος και ο καθολικός Επιτάφιος περιφέρονται και συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται δέηση. Στην περιφορά των ορθόδοξων Επιταφίων ακολουθούν πιστοί που κρατούν στα χέρια τους κοντάρια με χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να συμβολίσουν τα Πάθη του Χριστού. Στην Ποσειδωνία ορθόδοξοι και καθολικοί κάνουν ταυτόχρονα την περιφορά και την ώρα που ανταλλάσσουν ευχές τα καράβια σφυρίζουν χαρμόσυνα. Στην ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης, στον λόφο Βροντάδο της Ερμούπολης, η Πρώτη Ανάσταση -το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου- συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα των στασιδιών. Στη συνέχεια, οι ιερείς σκορπούν φύλλα λεμονιάς, δίνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα, και οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια για να φύγει μακριά το κακό.

Μύκονος

Οι νοικοκυρές του νησιού προετοιμάζονται για την Ανάσταση όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ασπρίζουν τα σπίτια και πλάθουν λαζαράκια – ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπων. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στο Ματογιάννι και το Μεγάλο Σάββατο σειρά έχει η Ανάσταση στο μικρό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην Ανω Μεριά και στη Μητρόπολη της Αλευκάντρας.

Σίφνος

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα παραδοσιακά «πουλιά της Λαμπρής» -πασχαλινές κουλούρες σε σχήματα διαφόρων ζώων και πουλιών- στολισμένα με κόκκινα αυγά. Η Ανάσταση είναι ιδιαίτερα κατανυκτική στη Μονή της Παναγίας της Βρυσιανής, στην Παναγία την Κόχη στον Αρτεμώνα και σε άλλες εκκλησίες και ξωκλήσια του νησιού. Αν κάνετε Ανάσταση εκεί, αξίζει να δοκιμάσετε «μαστέλο» αρνάκι, που σιγοψήνεται πάνω σε κληματόβεργες στους φούρνους από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ως τα μεσάνυχτα! Το γλυκό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι η μελόπιτα.

Σαντορίνη

Το Σάββατο του Λαζάρου στις πλατείες των χωριών οι κάτοικοι στήνουν τον Λάζαρο, έναν πελώριο ξύλινο σταυρό τυλιγμένο με αλισμαρί και λουλούδια. Μάλιστα, στο Μεγαλοχώρι ο Λάζαρος προφέρεται και «Λάτζαρος». Την Κυριακή του Πάσχα σε αρκετά χωριά του νησιού γίνεται το λαϊκό δικαστήριο του «Οβραίου» -πάνινο ομοίωμα ανθρώπου-, ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο, κρεμιέται και καίγεται από τους κατοίκους με αυτοσχέδια δυναμιτάκια και βαρελότα.

Κέρκυρα

Από τα νησιά του Ιονίου οι ταξιδιώτες συνήθως προτιμούν την Κέρκυρα, μια και προσφέρει φυσικές ομορφιές, έθιμα και παραδόσεις που δεν συναντάς πουθενά αλλού. Ενα από αυτά είναι και το έθιμο με τις πήλινες κανάτες με το στενό στόμιο και τα δύο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά, τους λεγόμενους «μπότηδες», τους οποίους με το σήμα της Πρώτης Ανάστασης, στις 12 μ.μ., οι κάτοικοι πετούν από τα μπαλκόνια τους. Tο κερκυραϊκό Πάσχα είναι το ωραιότερο, το πιο τελετουργικό και, κυρίως, το πιο μελωδικό στην Ελλάδα. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εορτασμοί ξεκινούν από τις 11 το πρωί, που τελείται η Αποκαθήλωση στη Λειτουργία του Αγίου Σπυρίδωνα υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου, μέχρι τις 11 το βράδυ, που παρελαύνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης συνοδεία φιλαρμονικών που παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Η Παλιά Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το «Adagio» του Albinoni, η «Μάντζαρος» (μπλε) τη «Marcia Funebre» του Verdi και η «Καποδίστριας» τη «Sventura» του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν.

Ζάκυνθος

Το ζακυνθινό Πάσχα φημίζεται για τα ιδιόμορφα έθιμά του. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου, που διασχίζει όλη την πόλη. Σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων η περιφορά του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με το πρώτο χτύπημα της αναστάσιμης καμπάνας ο δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια.

Λευκάδα

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι Επιτάφιοι των ενοριών καταλήγουν στην παραδοσιακή, ενετικού στιλ κεντρική πλατεία, συνοδεία της Φιλαρμονικής, ενώ το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Φιλαρμονική παίζει στους δρόμους της πόλης χαρμόσυνους σκοπούς.

Κρήτη

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι άνδρες φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα, τον «Ιούδα», τον οποίο περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού και τον χτυπούν, ενώ οι γυναίκες δίνουν τα παλιά ρούχα τους για να ντυθεί ο Ιούδας. Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης σε όλους τους σπιτικούς φούρνους ζυμώνονται σκαλτσούνια, λαμπροκουλούρες και αυγοκοκουλούρες. Το Μεγάλο Σάββατο, το ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται πάνω στη ρεματιά με τα ξύλα και το βράδυ της Ανάστασης, με το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά στον Ιούδα, ο οποίος καίγεται συνοδεία μπαλοθιών.

Πάτμος

Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία στο Νησί της Αποκάλυψης. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μοναδική στην Πάτμο, ιδιαίτερα για όσους παρακολουθήσουν όλες τις Λειτουργίες στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισμένο στη σπηλιά που αποτέλεσε το ασκητήριο του Ευαγγελιστή. Το έθιμο όμως που κάνει το Πάσχα στην Πάτμο ξεχωριστό είναι η τελετή του Νιπτήρα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία του Δημαρχείου, που δεν είναι άλλο από αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Ο ηγούμενος πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως έκανε ο Ιησούς στους μαθητές του στον Μυστικό Δείπνο, κι έπειτα κατευθύνεται προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.

Χίος

Στο Βροντάδο του Δήμου Ομηρούπολης θα ζήσετε το μοναδικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται από τις αντίπαλες πλευρές, που είναι οι δύο ενορίες, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Αξίζει να επισκεφθείτε τη Νέα Μονή το βράδυ του Επιταφίου.

Υδρα

Η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα για να ευλογήσει τα νερά και τους ναυτικούς, δημιουργώντας μια κατανυκτική και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντιούνται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Της Δήμητρας Μποφυλάτου

Μοίρασε το άρθρο!