Εθισμένοι στα κοινωνικά δίκτυα;

Τον τελευταίο καιρό, η εξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα αποτελεί πολυσυζητημένο όρο, μιας που όλο και περισσότερες έρευνες διεξάγονται πλέον γύρω από το ζήτημα. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτές, η εξάρτηση αυτού του είδους ενδέχεται να έχει να κάνει με παθολογικά αίτια και κατατάσσεται στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

Υπάρχουν δύο καθιερωμένοι Οργανισμοί που κατατάσσουν σε κατηγορίες τις ψυχικές διαταραχές: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση. Οποιοσδήποτε φερόμενος ως εθισμός πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένα κριτήρια πριν θεωρηθεί παθολογική συμπεριφορά και πρέπει να διεξαχθεί πρώτα μεγάλη έρευνα που να το επιβεβαιώνει. Μόλις τον Ιανουάριο του 2018, ανακοινώθηκε πως ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια θα θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως διαταραχή.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για αυτή τη νέα ταξινόμηση είναι ότι ένας από τους εμπειρογνώμονες που διεξάγει έρευνες εδώ και δεκαετίες, ο Mark Griffiths στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, που έχει διερευνήσει τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, στον εθισμό στο διαδίκτυο και τώρα στην υπερβολική χρήση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι δυνατό για ένα άτομο να παραμελεί πολλές πτυχές της ζωής του και να είναι εθισμένος στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην έρευνά του διαπίστωσε ότι ο «εθισμός των κοινωνικών μέσων» παρουσιάζει όλα τα συμπεριφορικά σήματα που συνηθίζουμε να συσχετίζουμε με εθισμούς σε χημικές ουσίες, όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Αυτές οι εξαρτήσεις συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, κοινωνική «απόσυρση», συγκρούσεις με άλλους ανθρώπους και υποτροπή.

Ναταλία Πετρίτη

Μοίρασε το άρθρο!