Διεύρυνση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 48 ομάδες: Θα έρθει νωρίτερα από το 2026;

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 είναι μόλις έναν μήνα μακριά και αυτή ίσως να είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν32 εθνικές ομάδες.

Η  FIFA εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιταχύνει την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 48 ομάδες, νωρίτερα από το 2026 που αρχικά είχε αποφασίσει· δηλαδή, στη διοργάνωση του Κατάρ το 2022.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε, δια στόματος του Προέδρου της Τζιάνι Ινφαντίνο, την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής για την αύξηση του αριθμού των ομάδων από τριάντα δύο σε σαράντα οκτώ, με ισχύ από το 2026.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της CONMEBOL, Αλεχάντρο Ντομίνγκες, πρότεινε την επίσπευση της διεύρυνσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου υποδεικνύοντας, μάλιστα, ως κατάλληλο σημείο εκκίνησης τη διοργάνωση του 2022. Στην πρόταση αυτή της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Νοτίου Αμερικής, ο  Τζιάνι Ινφαντίνο φάνηκε ιδιαίτερα δεκτικός.

Όμως, μια τέτοια αύξηση του αριθμού των ομάδων νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί σημαίνει ότι το Κατάρ θα χρειαστεί επιπλέον υποδομές ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει ένα τουρνουά τέτοιου μεγέθους, αφού ο αριθμός των αγώνων θα αυξηθεί από εξήντα τέσσερις που ήταν μέχρι τώρα σε ογδόντα.

Στην περίπτωση που η πρόταση της  CONMEBOL γίνει αποδεκτή από τη FIFA, τότε το Κατάρ το οποίο βρίσκεται ήδη στη διαδικασία κατασκευής των οκτώ σταδίων που απαιτεί η διοργάνωση με την ισχύουσα μορφή της, θα επιβαρυνθεί με την κατασκευή τεσσάρων ακόμα σταδίων, προκειμένου να φιλοξενηθούν τα ογδόντα παιχνίδια των σαράντα οκτώ εθνικών ομάδων.

Συνεπώς, μια διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς ίσως δεν μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από το μικρό Έθνος του Κόλπου, το οποίο μάλλον θα χρειαστεί να συνεργαστεί με το γειτονικό Κουβέιτ για να τη φέρει εις πέρας.

Σχετικά με την επίσπευση της αύξησης των ομάδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2022, η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, οι οποίες βασίζονται κυρίως στην αναγκαία αντίστοιχη αύξηση της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποστήριξης. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διοργάνωση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της Μέσης Ανατολής θα στεφθεί με επιτυχία. 

Πλέον, η σκυτάλη περνά στα χέρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία θα πρέπει να εξετάσει εάν το Κατάρ θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις έξτρα διοικητικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις που συνοδεύουν μια τέτοια αλλαγή και μάλιστα, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το χρονοδιάγραμμα  του τουρνουά στο Κατάρ το 2022 θα είναι αυστηρό, ενώ η διεξαγωγή του θα μετατοπιστεί στην περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, αντί για τη συνηθισμένη Ιουνίου – Ιουλίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού της ερήμου.

Προς το παρόν, όμως, το ενδιαφέρον των απανταχού φίλων του ποδοσφαίρου φαίνεται να μονοπωλεί το Μουντιάλ της Ρωσίας. Μπορεί να έμειναν εκτός διοργάνωσης ιστορικές ομάδες όπως η Ιταλία και η Ολλανδία, αλλά ομάδες κολοσσοί όπως η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Αργεντινή θα δώσουν το παρόν στη μάχη για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου  που ξεκινά στις 14 Ιουνίου.

Μοίρασε το άρθρο!