Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζδεμόν

Oι ισπανικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα, Πέμπτη από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς δεν εμφανίστηκε σήμερα για να καταθέσει στον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης με την κατηγορία της στάσης.

Ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.

Εφόσον εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουτζδεμόν παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.

Οκτώ καθαιρεθέντες υπουργοί της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης θα οδηγηθούν στη φυλακή, αποφάσισε Ισπανός δικαστής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η ισπανική εισαγγελία ζήτησε να προφυλακισθούν οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης τα οποία εμφανίσθηκαν ενώπιον του δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για στάση.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

«Ο Πουτζδεμόν δεν εμπιστεύεται την ισπανική δικαιοσύνη»

Σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Morgen ο δικηγόρος Πολ Μπέκερτ, αναφέρει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και διατυπώνει την πρόβλεψη ότι θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες.

Σε άλλη συνέντευξη που παραχωρεί στην De Standaard, ο δικηγόρος του Πουτζδεμόν, που επί της ουσίας εκτελεί χρέη εκπροσώπου, χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και κατευθυνόμενες» τις φήμες περί επιστροφής του πελάτη του στην Καταλονία και διαβεβαιώνει ότι παραμένει στις Βρυξέλλες, αν και δεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο από τις βελγικές αρχές.

Μοίρασε το άρθρο!