ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το θέμα της ανασφάλειας που κυριαρχεί σε όσους περπατούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας διαδοχικών περιστατικών παραβατικότητας ακόμα και στους πιο κεντρικά σημεία, θέτει με ερώτησή του στη Βουλή ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Έρευνα που πραγματοποίησαν δυο φοιτήτριες του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, με θέμα «Ανοιχτοί χώροι και χωρικές αδικίες: η σεξουαλική παρενόχληση στον αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης», αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των γυναικών που ζουν στην πόλη διστάζουν να κυκλοφορήσουν μόνες τους ακόμα και σε πολυσύχναστες περιοχές, όπως για παράδειγμα η οδός Εγνατία, η περιοχή πίσω από τα πανεπιστήμια και η Καμάρα.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας αποτελεί η καταγραφή των σημείων της Θεσσαλονίκης όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως είναι τα δημόσια πάρκα και οι περιοχές γύρω από τα εργοτάξια του μετρό.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην ερώτηση ο κ. Καράογλου, τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο επικουρικό εργαλείο για την Ελληνική Αστυνομία, ώστε με τη σειρά της να προχωρήσει σε πιο στοχευμένα μέτρα αστυνόμευσης και περιπολιών.

Απευθυνόμενος προς τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

-Ποια είναι τα αντίστοιχα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Αστυνομία αναφορικά με τα σημεία της πόλης όπου είναι πιο έντονο το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας και σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά παρενοχλήσεων;

-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την προστασία των πολιτών;

-Εξετάζουν το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν τα ευρήματα της εν λόγω πανεπιστημιακής έρευνας των φοιτητριών του ΑΠΘ, ώστε να ενισχύσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους;

-Προβλέπεται η δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την Ελληνική Αστυνομία, επιμελητήρια, νοσοκομειακά ιδρύματα ή άλλους φορείς του δημοσίου προς την εκπόνηση στοχευμένων ερευνών;

Για το Γραφείο Τύπου

Χρήστος Τσαλικίδης

2310 525545

6945240224

Μοίρασε το άρθρο!