Γκρεμίζεις το αυθαίρετο, γλιτώνεις διώξεις και πρόστιμα

Τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα αυθαίρετα κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή. Με την τροπολογία, ρυθμίζονται θέματα που άπτονται των αυθαιρέτων όπως πχ πρόστιμα και παραβάσεις, ενώ εισάγεται ο θεσμός της «Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας». Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι αν κάποιος προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση ή την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας μπορεί να γλιτώσει διώξεις και πρόστιμα. 

Συγκεκριμένα στην τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προστίθεται περίπτωση γ΄ στην παράγραφο 3 του άρθρου 94 του νόμου αυτού, ώστε να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό όριο σε όσους θελήσουν, γκρεμίζοντας αυθαίρετες κατασκευές ή αποκαθιστώντας πολεοδομικές αυθαιρεσίες, να αξιοποιήσουν το κίνητρο μη πληρωμής συσσωρευμένων προστίμων και άρσης ποινικών διώξεων. 

Η νέα διάταξη ορίζει ότι ευνοϊκές διατάξεις για αυθαιρετούχους αφορούν «και εκθέσεις αυτοψίας που έχουν συνταχθεί μεταξύ 28.07.2011 και της ημερομηνίας του παρόντος». Και συνεχίζει: «Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προβούν σε κατεδάφιση μέχρι την 31-12-2018, μετά από έγκριση εκτέλεσης εργασιών εργασιών του άρθρου 28 παρ.ε. Οι ιδιοκτήτες που θα προβούν στην κατεδάφιση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας , ενημερώνουν τη αρμόδια ΥΔΟΜ, προκειμένου να προβεί σε αυτοψία για την διαπίστωση της εν λόγω κατεδάφισης. Μετά τη διαπίστωση εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων και αναστολής όλως των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης και ποινικών διώξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 107 του παρόντος νόμου». 

Τι περιλαμβάνουν οι νέες διατάξεις

  • Η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του άρθρου 28, καθώς και η διαδικασία υποβολής και γνωμοδότησης των συμβουλίων των άρθρων 7,12, 13,20, 22,24 διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η υλοποίηση της οποίας μπορεί να ανατεθεί εν όλω ή εν μέρει σε φορέα που θα καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση – αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, το Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο προκειμένου να ορίσει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Εξαιρούνται πρόχειρες ή προσωρινές κατασκευές, καθώς και λυόμενες κατασκευές, ως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 75,74 και 45 αντίστοιχα του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, για τις οποίες η διαδικασία οικειοθελούς κατεδάφισης/απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. 
  • Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τις 28.07.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.

Μοίρασε το άρθρο!