Γερμανικές Αποζημιώσεις: «Σημαντικό βήμα το πόρισμα, αλλά δεν είναι αρκετό»

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, επισκέπτεται την Αθήνα για δεύτερη φορά. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται ενώ αναμένεται έως το τέλος του έτους να κατατεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες και δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής. Η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη», αναμένεται να επισημάνει και στον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το συνολικό ποσό, σύμφωνα με το πόρισμα, ανέρχεται περίπου σε 300 δισ. ευρώ
. Πρόκειται για το κατοχικό δάνειο, τις οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις, είτε αυτές αφορούν την διακρατική συνεννόηση είτε αφορούν τη διεκδίκηση σε διεθνές νομικό επίπεδο, ενώ η ψήφιση του πορίσματος θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη δικαστική αξίωση των αποζημιώσεων στο Δικαστήριο της Χάγης.

«Η εισαγωγή του πορίσματος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής είναι ένα πολύ θετικό σημάδι καθώς σηματοδοτεί την έμπρακτη βούληση να προχωρήσει το ζήτημα» σημειώνει μιλώντας στο Tvxs.gr το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, Αριστομένης Συγγελάκης. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το περιεχόμενο του πορίσματος αποτελεί μια καλή βάση διεκδίκησης για τη χώρα μας, προσθέτοντας όμως ότι από μόνο του δεν είναι αρκετό, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν. Ζητά δε το πόρισμα να τύχει όσο το δυνατό μεγαλύτερης πολιτικής συναίνεσης στη Βουλή, καθώς αυτό θα είναι πολύτιμο εργαλείο για τη διεθνοποίηση του ζητήματος. Γι’ αυτό τον λόγο ο κύριος Συγγελάκης θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ενστάσεις, που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ καλεί τη ΝΔ και το ΚΚΕ, τα οποία δεν είχαν ψηφίσει το αρχικό πόρισμα της Επιτροπής το 2016, να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που πρέπει κατά την άποψή του να γίνουν στον δρόμο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων σημειώνει: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να κλείσει μια ντροπιαστική εκκρεμότητα. Αυτή έχει να κάνει με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα σε Δίστομο, Αίγιο και Ρέθυμνο. Αυτές μένουν ανεκτέλεστες, καθώς η Γερμανία αρνείται να συμμορφωθεί. Εδώ χρειάζεται η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος πρέπει να δώσει άδεια για συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους στη χώρα μας, προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό για διάφορους λόγους να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, τότε θα πρέπει να καταργήσει το άρθρο 923 του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ένα μεταξικό κατάλοιπο, το οποίο προβλέπει ότι αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».

Συνεχίζοντας ο κύριος Συγγελάκης τονίζει πως το δεύτερο απαραίτητο βήμα έχει να κάνει με «την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση για τις γερμανικές οφειλές, όπως άλλωστε προβλέπεται κι από τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953». Προσθέτει δε πως «αν πάλι η Γερμανία αρνηθεί το αίτημα, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική διαμάχη».

Επιπλέον, ο κύριος Συγγελάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν στην Κρήτη για την πραγματοποίηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης,  που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στη Χερσόνησο το τριήμερο 1-3 Νοέμβρη. «Υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, πολιτιστικών συλλόγων που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ψευδεπίγραφη ελληνογερμανική συνέλευση, ενώ πρόσφατα σε παγκρήτια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου αποφασίστηκε η διεξαγωγή κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα ένα συλλαλητήριο με στόχο τη ματαίωσή της», τονίζει. 

Επιπλέον, εμφανίζεται κάθετος όσον αφορά στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνογερμανική Συνέλευση: «Πρόκειται για έναν κατάπτυστο θεσμό, ο οποίος εκμαυλίζει συνειδήσεις, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Στην ουσία στόχο έχει τον συμψηφισμό των ναζιστικών εγκλημάτων», σημειώνει και προσθέτει με νόημα:

«Δεν γίνεται με το ένα χέρι να επαιτείς για ψίχουλα και με το άλλο να ζητάς δικαιοσύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα. Είναι δε ακόμη χειρότερο όταν οι εκπρόσωποι των κορυφαίων πολιτικών θεσμών της χώρας, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κι ο Πρόεδρος της Βουλής προωθούν το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, κάποιοι άλλοι να προωθούν απόψεις περί περιστολής των αιτημάτων μας. Είναι τραγικό την ώρα που  η χώρα ετοιμάζεται να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης,  κάποιοι να λειτουργούν διχαστικά κι αποπροσανατολιστικά». 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Μοίρασε το άρθρο!