Γερά ποτήρια οι έφηβοι στην Ελλάδα! Σε τύφλωση και πνευμονία οδηγούν τα ποτά «μπόμπες»

αρχείο λήψηςimages (4)111

Το να είναι κάποιος νέος δε σημαίνει ότι είναι και άφθαρτος…δυστυχώς! Είναι άλλο η νεανική τρέλα και ο ωραίος χαβαλές και είναι άλλο το πουλάω μαγκιά πίνοντας και καπνίζοντας. Είναι βαθιά ανησυχητικό πως τα Ελληνόπουλα, όχι μόνο καπνίζουν αρειμανίως αλλά είναι και γερά ποτήρια. Και δε μιλάμε για 18άρηδες και 20άρηδες, αλλά για παιδιά στην εφηβεία που είναι δεν είναι 12 και 13 ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης , η εξάρτηση από το αλκοόλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Το ακόμη χειρότερο όμως είναι το γεγονός της αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους εφήβους, ειδικά στην επαρχία!

 Γερά ποτήρια οι έφηβοι στην Ελλάδα!

Όπως εξηγεί στο star.gr o Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος, Κλινικός-Φαρμακολόγος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών :«τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση, θα λέγαμε έκρηξη, στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από νεαρές ηλικίες, κυρίως από εφήβους. Παλαιότερα η χρήση αλκοόλ άρχιζε σε μεγαλύτερες ηλικίες, μετά τα 20 προσθέταμε στις συνήθειες μας την κατανάλωση αλκοόλ.

(Ο καθηγητής, Αναστάσιος Σπαντιδέας)

Μιλάμε στην ουσία για παιδιά, 12 και 13 και 14 ετών. Είναι ακριβώς η ηλικία στην οποία κάποιος μπαίνει στην εφηβεία και σε αυτές τις ηλικές παρατηρείται πραγματικά μια έκρηξη της κατανάλωσης».

Τι μπορεί να πάθει κάποιος καταναλώσει υπερβολικά αλκοολ

«Οι τοξικές δράσεις της αλκοόλης είναι σημαντικές πάνω στον ανθρώπινο οργανισμός και μπορούν να χωριστούν σε οξείες βλάβες και σε χρόνιες βλάβες», εξηγεί ο γιατρός και συνεχίζει:

-Στις οξείες βλάβες ανήκει η μέθη που προκαλείται από την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών η οποία ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα που έχουν και μια ελευθεριάζουσα διάθεση, οδηγούνται συχνά σε παραβατικές συμπεριφορές η ακόμη και σε ατυχήματα. Αν μάλιστα το οινόπνευμα είναι, όχι καθαρή αιθυλική αλκοόλη, αλλά η μεθυλική αλκοόλη (το ξυλόπνευμα), τότε η τοξική της δράση είναι πολύ μεγαλύτερη και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωση.

-Στις χρόνιες τοξικές βλάβες περιλαμβάνονται οι βλάβες που προκαλεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή οι νευρίτιδες και η εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι βλάβες στο συκώτι, αλκοολική ηπατοπάθεια παρουσιάζεται συνηθέστερα, από τα νεφρά μπορεί να έχουμε σημαντικές βλάβες, αλλά επηρεάζεται και το ορμονικό σύστημα με αποτέλεσμα μειωμένες παραγωγές ορμονών ή ακόμη και διαταραχές από την παραγωγή του αίματος. Βλέπουμε λοιπόν ότι η μακροχρόνια χρήση αλκοόλης σχεδόν προσβάλλει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και προκαλεί σημαντικές βλάβες».

Γιατί τα παιδιά στην επαρχία είναι περισσότερο πότες!

«Η κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους έχει να κάνει και με κοινωνικούς παράγοντες και όπως επησημαίνει ο κύριος Σπαντιδέας στο star.gr «οι έφηβοι στην επαρχία δεν έχουν το εύρος των διασκεδάσεων που έχει ένας νέος στην Αθήνα ή σε μια άλλη μεγάλη πόλη. Ένας Αθηναίος μπορεί να πάει σε θέατρο, σε σινεμά, σε συναυλία.Δυστυχώς στις επαρχιακές πόλεις και στα χωριά οι διασκεδάσεις είναι περισσότερο περιορισμένες με αποτέλεσμα η έξοδος να περιλαμβάνει ένα ποτό σε μια καφετέρια ή ένα κλαμπ και εκεί είναι πιο εύκολο να γίνει κατάχρηση αλκοολούχων ποτών.

Τα ποτά «μπόμπες» προκαλούν τύφλωση και πνευμονία που οδηγεί ακόμη και στη ΜΕΘ

«Δυστυχώς η νόθευση των αλκοολούχων ποτών με φθηνής ποιότητας αλκοόλη, δηλαδή με μεθυλική αλκοόλη και όχι αιθυλική αλκοόλη που συνήθως περιέχουν τα ποτά οδηγούν σε πολύ τοξικές βλάβες τον οργανισμό μας και τις πρώτες επιπτώσεις τις βλέπουμε στα μάτια. Όμως δεν είναι μόνο ότι κάποιος μπορεί να φτάσει σε τύφλωση αλλά να οδηγηθεί ακόμη και στην εντατική καθώς είναι η φθηνή μεθυλική αλκοόλη είναι τοξική.

Μια συχνή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε εμείς οι γιατροί στα άτομα που μεθάνε είναι η πνευμονία εξ εισροφήσεως. Οσοι είναι μεθυσμένοι δεν μπορούν να ελέγχουν τα αντανακλαστικά τους, κάνουν εμετό και εισρόφηση, πάει στα πνευμόνια τους και αυτό βέβαια κάνει βαρύτατες πνευμονίες που τους οδηγεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι νέοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί είναι άλλο να πίνεις ένα ποτηράκι και άλλο να φτάνεις σε ακραίες κατάστασεις που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία σου» επεσήμανε τέλος ο κύριος Σπαντιδέας.

Της Ισμήνης Λέντζου (i.lentzou@star.gr)

Μοίρασε το άρθρο!