Αυτές είναι οι λύσεις που προτείνουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Τον δρόμο των συναινετικών λύσεων με τους δανειολήπτες πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες επιταχύνοντας τους ρυθμούς τους με στόχο την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Μεταξύ των λύσεων περιλαμβάνονται η οικειοθελής πώληση του ακινήτου για κάλυψη της οφειλής, η ανταλλαγή με άλλο μικρότερης αξίας, ακόμη και παραχώρησή του στην τράπεζα και η εκμίσθωσή του στη συνέχεια στον δανειολήπτη.

Μπορεί ο αριθμός των πλειστηριασμών συνεχώς να αυξάνεται και να έχουν ήδη προγραμματιστεί πάλι 330 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ωστόσο το γεγονός αυτό σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα αποτελέσματα αναφορικά με τα ποσοστά εκείνων που από φόβο λογικά θα έσπευδαν να ρυθμίσουν από μόνοι τους.

Έτσι οι τράπεζες θα αρχίσουν πλέον μαζικά αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» δανείων σε συμφωνία με τους δανειολήπτες.

Στις οριστικές διευθετήσεις προβλέπονται ακόμη και διαγραφές χρεών με σκοπό την τακτοποίηση της απαίτησης της τράπεζας έναντι του δανειολήπτη. Στα μοντέλα που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν περιλαμβάνονται:

Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου.

Ανταλλαγή ακινήτου του δανειολήπτη με άλλο μικρότερης αξίας που θα καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες και πώληση του πρώτου για κάλυψη μέρους της οφειλής. Αποπληρωμή του υπόλοιπου με δόσεις.

Μετατροπή σε ενοικίαση ή χρηματοδοτική μίσθωση της δανειακής σύμβασης.

Εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου.

Εξωδικαστική συμφωνία κατά την οποία η τράπεζα θα μπορεί να λαμβάνει είτε εφάπαξ καταβολή σε μετρητά είτε σειρά προκαθορισμένων τμηματικών καταβολών.

Κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οφειλέτη με αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής του οφειλόμενου υπολοίπου.

Τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία θα προβλέπει συμφωνία των δύο μερών για αποπληρωμή τους με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης αποπληρωμής σε επίπεδο μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σε αποπληρωμή μόνο τόκων για καθορισμένη βραχυπρόθεσμη περίοδο.

Αναστολή πληρωμών για προκαθορισμένη περίοδο κατά την οποία οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται.

Διαχωρισμό της οφειλής του δανειολήπτη σε δύο τμήματα, το τμήμα του δανείου το οποίο ο δανειολήπτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει με βάση την υφιστάμενη και την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του και το υπόλοιπο τμήμα του δανείου το οποίο θα τακτοποιείται μεταγενέστερα με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση η οποία συμφωνείται εξαρχής από τα δύο μέρη.

Οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης της τράπεζας ώστε η εναπομένουσα οφειλή να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά.

Πηγή πληροφοριών: Τα Νέα

Μοίρασε το άρθρο!