ΑΕΚ – Μπενφίκα 2-3: Από τον “παράδεισο” στην “κόλαση”

Τη δεύτερη ήττα της στα ισάριθμα πρώτα ματς της φάσης των ομίλων του Champions League γνώρισε η ΑΕΚ. Μετά την ήττα από τον Άγιαξ (3-0) στο Άμστερνταμ, η Ένωση γνώρισε την εντός έδρας ήττα (2-3) από την Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ.

Το ματς, απ’ όπου και να το πάρει κανείς, είχε ανατροπές, συγκινήσεις και πολλά κομβικά σημεία. Η ομάδα της Λισαβόνας πήρε προβάδισμα στο 6ο λεπτό, το διεύρυνε στο 15ο, αλλά έμεινε με αριθμητικό μειονέκτημα στο τελευταίο λεπτό (τέταρτο) των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Βίκτωρ Κλωναρίδης με δύο γκολ σε δέκα λεπτά (53′, 63′) έφερε την ισοφάριση για τους “κιτρινόμαυρους”. Κι από “ήρωας”…. “μοιραίος” σε μία μόνο στιγμή. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ο πρώην συμπαίκτης του, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, τον νίκησε στο τετ-α-τετ. Κι αντί να γίνει το 3-2 στο 73′, έγινε το 2-3 στο 75′ από την έμπνευση του Άλφα Σεμέδο.

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε τον Βασίλη Μπάρκα να υπερασπιστεί την εστία της ΑΕΚ, τον Μπακάκη να φυλάττει το δεξί αμυντικό άκρο, τον Χουλτ το αριστερό κι ενδιάμεσά τους ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Οικονόμου και Τσιγκρίνσκι. Το αντίστοιχο δίδυμο στους χαφ συντέθηκε από τους Γαλανόπουλο και Σιμόες, οι Μπακασέτας και Μάνταλος ήταν στα “φτερά” κι ο Κλωναρίδης πίσω από τον Πόνσε.

Ο Ρουί Βιτόρια δεν επιφύλαξε κάποια έκπληξη σε σχέση με τα όσα ανέφεραν τα πορτογαλικά ΜΜΕ. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος υπερασπίστηκε την εστία των “αετών”, ο Αντρέ Αλμέιδα το δεξί αμυντικό άκρο, ο Γκριμάλδο το αριστερό, ενδιάμεσά τους ως κεντρικοί αμυντικοί ήταν ο Ρούμπεν Ντίας (μέχρι ν’ αποβληθεί στο 45’+4′) κι ο Κόντι (αντικατέστησε τον τραυματία Ζαρντέλ). Ο Φέισα ήταν μπροστά τους σε θέση εξαριού, οι Πίζι και Ζέντσον (αντικατέστησε τον τραυματία Γκαμπριέλ) δίπλα του, οι Σάλβιο και Ράφα στα δύο “φτερά”, ο Σεφέροβιτς στην κορυφή.

1. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΟΚ: ΣΕΦΕΡΟΒΙΤΣ

Η Μπενφίκα κατάφερε κι άνοιξε το σκορ έξι λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης. Αυτό ήταν το πρώτο σοκ για την ΑΕΚ. Η άμυνα της Ένωσης απομάκρυνε επιπόλαια τη σέντρα του Γκριμάλδο από αριστερά, ο Ζέντσον έκανε το σουτ εκτός περιοχής, ο Μπάρκας απομάκρυνε με το πόδι, αλλά και πάλι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο δεν κινήθηκε. Ο Ελβετός διεθνής φορ των “αετών”, Χάρις Σεφέροβιτς, το εκμεταλλεύτηκε και με σουτ άνοιξε το σκορ.

2. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΟΚ: ΓΚΡΙΜΑΛΔΟ ΠΡΙΝ ΣΥΝΕΛΘΕΙ Η ΑΕΚ

Κι ενώ η ΑΕΚ προσπαθούσε να συνέλθει από το γκολ του Χάρις Σεφέροβιτς, το οποίο την άφησε πίσω στο σκορ, ήλθε και το δεύτερο γκολ για τους Πορτογάλους. Το πόσο επιθετικός αριστερός μπακ είναι ο Άλεξ Γκριμάλδο, το διαπιστώσαμε στην Τούμπα όταν από εκείνη τη νύχτα μαζί με τον Σέρβι “διέλυσαν” τη δεξιά πτέρυγα του “Δικεφάλου”.

Ο Ισπανός πέτυχε το δεύτερο γκολ με τη συμπλήρωση ενός τετάρτου (15′). Ο Πίζι έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Γκριμάλδο ξέφυγε από την επιτήρηση του Μπακασέτα, ο οποίος είχε οπισθοχωρήσει για να καλύψει κι ανάγκασε τον Μπάρκα να μαζέψει για δεύτερη φορά την μπάλα από τα δίχτυα της εστίας του.

3. Ο ΡΟΥΜΠΕΝ ΝΤΙΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η ΑΕΚ έδειξε σημάδια αντεπίθεσης. Στο 23′, ήταν η ωραία επίθεση από τα αριστερά με τον Χουλτ να μπαίνει στην περιοχή και να επιχειρεί το σουτ αλλά ο Βλαχοδήμος νίκησε τον πρώην συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό.

Στο 38′, ο Μάνταλος γύρισε την μπάλα, αλλά η άμυνα της Μπενφίκα απομάκρυνε. Στο αμέσως επόμενο λεπτό (39′), ήταν η ωραία πάσα στον Μπακάκη που μπήκε από τα δεξιά, έκανε το γύρισμα προς τον Κλωναρίδη που ήταν ανενόχλητος στο πέναλτι και έκανε το σουτ αλλά έστειλε τη μπάλα αρκετά έξω.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Βλαχοδήμος νίκησε τον Μπακασέτα. Αλλά, στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων παρατηρήθηκε η φάση που άλλαξε την ισορροπία. Πρωτίστως την αριθμητικό ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για επικίνδυνο παιχνίδι στον Εσεκιέλ Πόνσε. Δευτερευόντως…

4. Ο ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ήταν ξεκάθαρο ότι η Ένωση μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με μοναδικό και κύριο στόχο να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα. Η αντεπίθεση πήρε “σάρκα κι οστά” στο 53′ με μπροστάρη τον Βίκτωρα Κλωναρίδη.

Και μπορεί να έχει ήδη δύο γκολ στην Ελλάδα, αλλά είναι άλλη η… χάρη στην Ευρώπη. Τα προηγούμενα γκολ του στα προκριματικά της διοργάνωσης ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη της πρόκρισης (γκολ στη Γλασκώβη κόντρα στη Σέλτικ, γκολ στη Βουδαπέστη κόντρα στη Βίντι). Στο 53ο λεπτό εκμεταλλεύτηκε την ωραία κάθετη του Νίκλας Χουλτ από αριστερά και με πλασέ νίκησε τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο.

5. Ο ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (VOL. 2)

Μέσα σε δέκα λεπτά ήλθε και η ισοφάριση. Και πάλι ήταν εκεί που έπρεπε κι έκανε αυτό που έπρεπε. Στο 63ο λεπτό ο Οικονόμου έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι ύστερα από σέντρα από δεξιά κι έδωσε την πάσα στον συμπαίκτη του για την ισοφάριση.

6. ΤΟ STOP ΤΟΥ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΧΑΤ-ΤΡΙΚ ΤΟΥ “ΚΛΩΝΑ” ΚΑΙ Η “ΤΙΜΩΡΙΑ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΜΕΔΟ

Η αναμέτρηση εξελισσόταν ιδανικά για τον Βίκτωρα Κλωναρίδη, ο οποίος έδειχνε σεληνιασμένος απέναντι σε μια ομάδα έτοιμη να του παραδοθεί. Στο 73ο λεπτό έχασε την ευκαιρία να κάνει χατ-τρικ και να δώσει για πρώτη φορά προβάδισμα στους “κιτρινόμαυρους”.

Ο Μπακασέτας έκανε την κάθετη πάσα στον Κλωναρίδη, ο οποίος βγήκε τετ α τετ και έκανε το σουτ, με τον Βλαχοδήμο να διώχνει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Εν τω μεταξύ ο Κλωναρίδης είχε δίπλα του αφύλαχτο τον Γιακουμάκη.

Σε κάθε περίπτωση τα credits πρέπει ν’ αποδοθούν στον Έλληνα γκολκίπερ των “αετών”, ο οποίος (απ)έδειξε γιατί έγινε βασικός με το “καλημέρα”. Κι έτσι, εντελώς ανέλπιστα και κόντρα στη ροή του ματς, ήλθε το γκολ του Άλφα Σέμεδο. Έφυγε στην επίθεση, μόνος του κόντρα σε τέσσερις, έκανε ένα δυνατό διαγώνιο σουτ και έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι και εν συνεχεία στα δίχτυα του Μπάρκα.

Γήπεδο: “ΟΑΚΑ”

Διαιτητής: Όρελ Γκρίνφελντ (Ισραήλ)

Βοηθοί:  Ντβιρ Σίμον (Ισραήλ), Ρόι Χασάν (Ισραήλ)

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου (68′ Τσόσιτς), Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Σιμόες (79′ Γκάλο), Κλωναρίδης, Μπακασέτας, Μάνταλος, Πόνσε (60′ Γιακουμάκης).

ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ρουί Βιτόρια): Βλαχοδήμος, Αντρέ Αλμέιδα, Ρούμπεν Ντίας, Κόντι, Γκριμάλδο, Φέισα, Ζέντσον, Πίζι (62′ Άλφα Σεμέδο), Σάλβιο (46′ Λέμα), Ράφα Σίλβα (84′ Σέρβι) Σεφέροβιτς.

Γκολ:53′, 63′ Κλωναρίδης / 6′ Σεφέροβιτς, 15′ Γκριμάλδο, 75′ Σεμέδο

Κάρτες: 34′ Πόνσε, 40′ Μπακασέτας / 8′ Ρούμπεν Ντίας, 79′ Αντρέ Αλμέιδα, 90’+3 Γκριμάλδο

Κόκκινη κάρτα: 45′ +4′ (δεύτερη κίτρινη) Ρούμπεν Ντίας

πηγή πληροφοριών:sport24

Μοίρασε το άρθρο!