Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν τα πάντα – γι’ αυτό να τους μιλάτε

Όταν μιλάμε τρυφερά πάνω από την κούνια τους, τα νεογέννητα αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Μια Γαλλίδα ψυχαναλύτρια αναλύει τί πρέπει να λέμε στα νεογέννητα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε στα νεογέννητα:

1. «Ναι, πρέπει να επικοινωνούμε μαζί τους, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, τα μωρά επεξεργάζονται υποσυνείδητα τις πληροφορίες τις οποίες τους παρέχουμε. Όμως χρειάζονται ν’ακούνε λέξεις και φράσεις που σχετίζονται με τον κόσμο τους, δηλαδή τα βιώματα τα οποία είχαν κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής και είναι αποθηκευμένα στη μνήμη τους», εξηγεί η ειδικός. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο ότι το έμβρυο, ενωμένο σωματικά και ψυχικά με τη μητέρα, μοιράζεται τις ιδέες και τις εμπειρίες της.

2. Για τη Γαλλίδα ειδικό υπάρχει άμεση επικοινωνία μητέρας-μωρού ακόμα και στο συναισθηματικό πεδίο. Τις πρώτες ημέρες της ζωής τους τα βρέφη μπορούν και κατανοούν πώς αισθάνεται η μητέρα τους – θετικά ή αρνητικά. Μόλις ένα νεογέννητο νιώσει πως η μαμά του υποφέρει, εκφράζει τα συναισθήματά του με κλάμα ή γκρίνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαταράσσονται οι βασικές του λειτουργίες, όπως είναι ο ύπνος, το φαγητό και η πέψη.

3. Τα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα στη μουσικότητα της φωνής, γι’αυτό «κάθε φορά που θέλετε να τους μάθετε πράγματα, για παράδειγμα, να τα βοηθήσετε να μιλήσουν ή ν’αναγνωρίσουν το σώμα τους, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια υψηλή σε τονικότητα, μελωδική και ίσως λίγο δραματοποιημένη φωνή. Οι προτάσεις σας να’ναι σύντομες και το λεξιλόγιο απλό. Η μελωδική φωνή τραβάει την προσοχή των βρεφών και μετατρέπει τη μάθηση σε διασκέδαση. Όμως, προσοχή! Όταν λέμε απλό λεξιλόγιο, δεν εννοούμε χαζό ή ανόητο.

4. Μην σχολιάζετε ακατάπαυστα όσα κάνετε, επειδή νιώθετε εγκλωβισμένες στο σπίτι μαζί του και δεν έχετε κάποιον άλλον να μιλήσετε. Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε μικρές παύσεις για να δίνετε στο μωρό σας το χρόνο ν’αντιδρά με τον τρόπο του. Συνήθως τα βρέφη γέρνουν ελαφρώς το κεφάλι στο πλάι ως απάντηση σ’όσα ακούνε. Γι’αυτό προτού συνεχίσετε, περιμένετε πρώτα να δείτε αυτή την κίνηση.

Πηγή: The mamagers

Μοίρασε το άρθρο!