Τα ληγμένα φάρμακα που πετάμε στα σκουπίδια γίνονται τοξικά απόβλητα

Από σοβαρά προβλήματα στο νευρικό, το αναπαραγωγικό και το ορμονικό σύστημα, μέχρι και καρκινογένεση μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο τα ληγμένα φάρμακα που πετάμε στα σκουπίδια, και δεν τα εναποθέτουμε στους πράσινους κάδους των φαρμακείων, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «Φαρμακοποιοί του Κόσμου», Θωμάς Μπαμπάλης.

Ο κ. Μπαμπάλης, φαρμακοποιός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφερόμενος στις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν στο ανθρώπινο οργανισμό, εξηγεί πώς μπορεί να γίνει θηλυκοποίηση ψαριών. Κάτι που όπως λέει, μπορεί να συμβεί ακόμη και στον άνθρωπο.

Επικαλούμενος πανελλαδική έρευνα, σύμφωνα με την οποία μόνο ένας στους δύο Έλληνες γνωρίζει την ύπαρξη των πράσινων κάδων στα φαρμακεία, επισημαίνει ένα έλλειμμα ενημέρωσης για την σωστή πρακτική αποκομιδής των ληγμένων φαρμάκων. Παράλληλα εξηγεί αναλυτικά για το που πάνε αυτά τα φάρμακα από τους πράσινους κάδους

Μόνο στους πράσινους κάδους των φαρμακείων

Πώς ακριβώς όμως γίνεται ένα απλό φάρμακο που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, πχ για τον πονοκέφαλο ή για την υπέρταση και σε γενικές γραμμές το θεωρούμε «αθώο», να μας βλάψει στο μέγιστο βαθμό;

«Αν τυχόν τα φάρμακα καταλήγουν στις χωματερές έχουμε πρόβλημα με την αποσύνθεση τους μέσα στο χώμα» μας λέει ο κ. Μπαμπάλης και εξηγεί: «Οι μεταβολίτες που δημιουργούνται, συσσωρεύονται μετά στο περιβάλλον μέσα από το χώμα, διαχέονται στον υδροφόρο ορίζοντα, και από τον υδροφόρο ορίζοντα στις θάλασσες, ή σε εδάφη όπου καλλιεργούνται τροφές για τον άνθρωπο. Και μέσα από αυτές τις τροφές ο άνθρωπος ξαναπαίρνει τους μεταβολίτες των τοξικών ουσιών που έχουν δημιουργηθεί από την αποσύνθεση των φαρμάκων. Αυτές οι ουσίες όπως ορθά έχει χαρακτηρίσει η ΕΕ από το 2001, είναι επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αμιγώς τοξικού χαρακτήρα. Και αυτά τα υποπροϊόντα της διάσπασης των φαρμάκων, έχει τεκμηριωθεί με μελέτες, ότι προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο».

Θηλυκοποίηση ψαριών και ανθρώπων

Όπως αναφέρει ο κ. Μπαμπάλης εκθέσεις και μελέτες έδειξαν ότι αυτή η διάχυση των μεταβολιτών των φαρμάκων στον υδροφόρο ορίζοντα και στη θάλασσα, προκαλεί αλλαγή φύλου στα ψάρια, από αρσενικά σε θηλυκά, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκλείψει το αρσενικό φύλο στα ψάρια. Και το ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί και στον άνθρωπο; «Αναμφισβήτητα μπορεί και είναι τεκμηριωμένο από πολλές μελέτες. Το διοξείδιο, το υδροχλώριο, το φουράνιο, οι διοξίνες έχουν αποδειχτεί ότι προκαλούν προβλήματα και στο νευρικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου», λέει.

Μοίρασε το άρθρο!