Παγκόσμιο Κύπελλο 1990: Το Μουντιάλ των πέναλτι

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 ήταν το 14ο της ποδοσφαιρικής ιστορίας και διεξήχθη στην Ιταλία που έγινε η δεύτερη χώρα μετά το Μεξικό που διοργάνωσε το τουρνουά για δεύτερη φορά. Η διοργάνωση θύμισε αρκετά την προηγούμενη του Μεξικό το 1986. 

Για την διοργάνωση του 1990 είχαν δηλώσει ενδιαφέρον αρχικά πολλές χώρες και συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γαλλία, η Γιουγκοσλαβία, η Ιταλία, η Δυτική Γερμανία, η Σοβιετική Ένωση αλλά και η Ελλάδα. Ένα μήνα μετά η Γαλλία, Γιουγκοσλαβία και Δυτική Γερμανία αποσύρθηκαν.

Επίσης η χώρα μας και η Αγγλία απέσυραν τις υποψηφιότητές τους πριν τη διαδικασία της ψηφοφορίας που έγινε το 1984 στην Ελβετία. Η Ιταλία ήταν αυτή που κέρδισε με 11 στις 16 ψήφους τη Σοβιετική Ένωση και πήρε το Μουντιάλ σπίτι. Λέγεται πως την απόφαση της FIFA επηρέασε το μποϊκοτάζ της ΕΣΣΔ στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους Λος Άντζελες, αν και φυσικά η ομοσπονδία αρνήθηκε επισήμως κάτι τέτοιο. 

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990 συμμετείχαν 116 εθνικές ομάδες από 5 Ηπείρους. Για πρώτη φορά εξασφάλισαν συμμετοχή στην τελική φάση, η Κόστα Ρίκα, η Ιρλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μεγάλη έκπληξη ήταν η Γαλλία που έμεινε εκτός. Οι ΗΠΑ επέστρεψαν σε Μουντιάλ μετά από 40 χρόνια απουσίας κι έχοντας εξασφαλίσει την φιλοξενία του επόμενου τουρνουά, το 1994. Με μία μόλις νίκη και την τρίτη θέση η Ελλάδα έμεινε και πάλι εκτός τελικών. Η Σοβιετική Ένωση, η Τσεχοσλοβακία και η Γιουγκοσλαβία εμφανίστηκαν για τελευταία φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού έπειτα από λίγα χρόνια έγινε η διάλυση και των τριών χωρών.

Η Χιλή αποβλήθηκε από το προκριματικά. Στον αγώνα με τη Βραζιλία όπου θα κρινόταν το τρίτο εισιτήριο για τα γήπεδα της Ιταλίας, ο τερματοφύλακας της εθνικής της Χιλής έκανε ότι τραυματίστηκε από φωτοβολίδα που πέταξαν από τις κερκίδες. Οι Χιλιανοί δήλωσαν ότι δεν θα συνεχίσουν να παίζουν γιατί φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα. Οι κάμερες όμως πρόδωσαν ότι ο τερματοφύλακας δεν τραυματίστηκε και η Χιλή επιχείρησε να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά. Η ομάδα αποκλείστηκε από τα προκριματικά και το επόμενο παγκόσμιο Κύπελλο και ο τερματοφύλακας της ομάδας τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό. Η Βραζιλία ταξίδεψε για την Ιταλία. 

Το Μουντιάλ του 1986 χαρακτηρίστηκε το πιο βαρετό της ιστορίας. Και όχι άδικα. Πολύ αμυντικό ποδόσφαιρο, κανένα ρίσκο, φτωχό θέαμα με μόλις 2,21 γκολ ανά αγώνα. Πολλά παιχνίδια κρίθηκαν είτε με κάποιο πέναλτι, είτε στη διαδικασία των πέναλτι. Όλα αυτά οδήγησαν τη FIFA να αλλάξει κάποιους κανόνες, όπως την απαγόρευση της πάσας προς τον τερματοφύλακα και την απονομή τριών βαθμών – αντί δυο – στις νίκες για να επιβραβευτεί περισσότερο το επιθετικό ποδόσφαιρο. Η διοργάνωση του 1990 πάντως είχε τεράστια τηλεθέαση αφού 26,69 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν έστω και μία στιγμή Μουντιάλ. 

 

Η μασκότ του τουρνουά ήταν ο Τσάο, μία φιγούρα στα χρώματα της Ιταλίας, που είχε για κεφάλι μία μπάλα.

 Ο δρόμος προς τον τελικό 

Στον 1ο όμιλο, η οικοδέσποινα Ιταλία δεν δυσκολεύτηκε και τερμάτισε πρώτη με δεύτερη την Τσεχοσλοβακία. Ο μεταξύ τους αγώνας που έκρινε και την τελική κατάταξη έληξε με 2-0 υπέρ των Ιταλών. 

Στον 2ο όμιλο η Αργεντινή ηττήθηκε στην πρεμιέρα της από το Καμερούν παρότι οι Αφρικανοί έμειναν με εννέα παίκτες. Το Καμερούν ολοκλήρωσε την έκπληξη με νίκη επί της Ρουμανίας. Αν και έχασε από τη Σοβιετική Ένωση τερμάτισε πρώτο στον όμιλο. Μια ακόμη έκπληξη ήταν η νίκη της Ρουμανίας επί της Σοβιετικής Ένωσης με 2-0. 

Ειδικό ενδιαφέρον είχε ο αγώνας της Σοβιετικής Ένωσης με την Αργεντινή. Στο ματς αυτό, ο Μαραντόνα επιχείρησε ακόμη ένα «χέρι του Θεού», σπρώχνοντας τη μπάλα στα δίχτυα με το χέρι. Όμως δεν είναι κάθε ημέρα του Αϊ Γιαννιού. Αυτή τη φορά ο διαιτητής τον είδε, ακύρωσε το γκολ αν και δεν τιμώρησε τον Μαραντόνα. Τελικά η Αργεντινή κέρδισε με 2-0. Έφερε και μια ισοπαλία με την Ρουμανία με την οποία ισοβάθμησε και τελικά πέρασαν και οι δυο στην επόμενη φάση ενώ η ΕΣΣΔ έμεινε εκτός. 

 Στον 3ο όμιλο η Βραζιλία δεν αντιμετώπισε δυσκολίες και τερμάτισε πρώτη. Την έκπληξη έκανε η Κόστα Ρίκα που κέρδισε Σκώτια και Σουηδία και πέρασε δεύτερη. Από τον 4ο όμιλοι περάσαν τρεις ομάδες Δυτική Γερμανία, Γιουγκοσλαβία και Κολομβία κι από τον 5ο επίσης: Ισπανία, Βέλγιο και Ουρουγουάη. Στον 6ο όμιλο σημειώθηκαν μόνο ισοπαλίες! Μία και μόνο νίκη κατάφερε να κάνει η Αγγλία επί της Αιγύπτου, περνώντας έτσι πρώτη στην επόμενη φάση. Την ακολούθησαν Ιρλανδία και Ολλανδία που ισοβάθμησαν. 

Επεισοδιακές εκπλήξεις 

Το Καμερούν έκανε σπουδαία εμφάνιση σε αυτό το Μουντιάλ με τον 38χρονο Ροζέ Μιλά να βάζει δυο γκολ στον αγώνα με την Κολομβία και να στέλνει τη χώρα του στους «8». Η Τσεχοσλοβακία πέρασε στην επόμενη φάση κερδίζοντας την Κόστα Ρίκα με σκορ 4-1. Ένας εξαιρετικός αγώνας ήταν αυτός της Βραζιλίας με την Αργεντινή. Η Σελεσάο ήταν ανώτερη αλλά η Αργεντινή είχε τον Μαραντόνα που σέρβιρε «πάρ’το – βαλ’το» στον Κανίγια, ο οποίος έγραψε το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

Η Δυτική Γερμανία κέρδισε 2-1 την Ολλανδία σε έναν αγώνα που συνοδεύτηκε από επεισόδια, με τους Φέλερ και Ράικαρντ αν αποβάλλονται. Η Ιρλανδία κατάφερε να πάρει την πρόκριση απέναντι τη Ρουμανία στα πέναλτι ενώ η Ιταλία πέρασε από την δύσκολη Ουρουγουάη με 2-0. Το Γιουγκοσλαβία – Ισπανία πήγε στην παράταση και οι Ίβηρες πήγαν σπίτι τους αφού έχασαν με 2-1. Την τελευταία στιγμή – στο 119’ – πήρε την πρόκριση η Αγγλία με ένα γκολ απέναντι στο Βέλγιο.

Στα προημιτελικά τόσο η Ιταλία όσο και η Δυτική Γερμανία δυσκολεύτηκαν να πάρουν τη νίκη (με 1-0) απέναντι σε Ιρλανδία και Τσεχοσλοβακία αντίστοιχα. Η Αργεντινή χρειάστηκε τα πέναλτι απέναντι στην Γιουγκοσλαβία όπου πάντως τα κατάφερε με 3-1. Το Καμερούν δυστυχώς δεν ολοκλήρωσε το θαύμα. Παρότι προηγήθηκε με 2-1 της Αγγλίας ηττήθηκαν με 3-2 χάρη σε δυο πέναλτι που δόθηκαν στην Αγγλία. 

  Οι ημιτελικοί των πέναλτι

Στα ημιτελικά η Αργεντινή αντιμετώπισε την διοργανώτρια Ιταλία με τον αγώνα να λήγει 1-1. Οι δυο ομάδες πήγαν στη λευκή βούλα κι εκεί η Αργεντινή επικράτησε με 4-3. Ακριβώς το ίδιο σκηνικό και στον έτερο ημιτελικό. Δυτική Γερμανία – Αγγλία 1-1 και πέναλτι. Οι Γερμανοί επέδειξαν και πάλι γερά νεύρα και με 4-3 έστειλαν τα «λιοντάρια» σπίτι τους και πήγαν στον τελικό, κάνοντας τον Γκάρι Λίνεκερ να πει την περίφημη ατάκα του: «το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί». 

 Ίδιος τελικός, άλλος νικητής 

Ο τελικός του 1990 που έγινε στο Ολίμπικο θύμιζε αυτόν του 1986 αφού και πάλι αντιμέτωπες ήταν η Δυτική Γερμανία και η Αργεντινή. Η τελευταία θα υπερασπιζόταν το στέμμα της ενώ η δεύτερη θα επιδίωκε να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου για τρίτη φορά. 

Ο αγώνας ήταν ένας από τους χειρότερους τελικούς Μουντιάλ που έγιναν ποτέ με πολύ φτωχό θέαμα. Η Αργεντινή ήταν αποδεκατισμένη λόγω τραυματισμών και μάλιστα έχασε και δυο παίκτες κατά τη διάρκεια του αγώνα αφού Μονσόν και Ντεσότι αποβλήθηκαν με κόκκινη κάρτα. Η αποβολή του Μονσόν ήταν μάλιστα η πρώτη σε τελικό Μουντιάλ.

Σα να μην έφταναν αυτά για τους Αργεντίνους ο διαιτητής αρνήθηκε να καταλογίσει πέναλτι σε πτώση του Καλντερόν μέσα στην περιοχή των Γερμανών ενώ αντίθετα στο 84’ έδωσε αμφισβητούμενο πέναλτι τους Γερμανούς. Ο Μπρέμε ήταν ο εκτελεστής που νίκησε τον Γκοϊκοετσέα κι έκανε το 1-0 που έμελε να είναι και το τελικό σκορ. 

Οι Δυτικογερμανοί αναδείχτηκαν για τρίτη φορά Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και επίσης η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του θεσμού αφού είχαν συμμετοχή σε ακόμη τρεις τελικούς. Ο Μαραντόνα αναλύθηκε σε λυγμούς και ο Μπρέμε έξι χρόνια αργότερα θα παραδεχόταν ότι το πέναλτι που κέρδισε η Γερμανία και σκόραρε ο ίδιος δεν έπρεπε να έχει δοθεί. 

Μοίρασε το άρθρο!