Μπολόνια: Η έκπληξη της Ιταλίας

Ανάμεσα στη Βενετία και τη Ρώμη, βρίσκεται ένα κρυμμένο και εναλλακτικό στολίδι της Εμίλιας-Ρομάνια, η Μπολόνια. Στενά σοκάκια, χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, μεσαιωνικά κτίρια, μακαρονάδες, αμέτρητοι φοιτητές και υπέροχα γλυκίσματα, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της πόλης.

Δε θεωρείται από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, όπως τόσες άλλες πόλεις της Ιταλίας, αλλά αυτό είναι που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Άλλωστε τι καλύτερο από το να γνωρίσεις μια πόλη που δεν είναι γεμάτη από τουρίστες και συνεπώς έχει κρατήσει έναν πιο αυθεντικό χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τη Μπολόνια, καθώς δεν έχει αλλοιωθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Η πόλη είναι αρκετά μικρή και δεν χρειάζονται μετακινήσεις με το λεωφορείο για να δείτε τα αξιοθέατα. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα ιστορικά κέντρα μεταξύ των ιταλικών πόλεων. Είναι η έδρα του παλαιότερου πανεπιστήμιου στην ηπειρωτική Ευρώπη, το οποίο ιδρύθηκε το 1088. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της αποτελείται από φοιτητές του πανεπιστημίου.

Σημείο αναφοράς και συνάντησης στην πόλη είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, η γνωστή Piazza Maggiore. Στην πλατεία δεσπόζουν η βασιλική εκκλησία του Αγίου Πετρωνίου με τον χαρακτηριστικό γοτθικό ρυθμό (San Petronio), το ενδιαφέρον πρώην δημαρχείο της πόλης (Palazzo d’Accursio ή Palazzo Communale) και άλλα.

Μην παραλείψετε να δείτε την κοντινή πλατεία Piazza Galvani που έχει τα δικά της αξιοθέατα. Ενδιάμεσα στις δύο πλατείες βρίσκεται η δημοτική βιβλιοθήκη που αξίζει μία επίσκεψη, καθώς περιλαμβάνει συλλογή από όμορφη ξυλόγλυπτα. Λίγα βήματα παραπέρα, στη via Farnini, τοιχογραφίες στολίζουν τις πιο όμορφες αψιδωτές στοές της πόλης.

Στην πόλη υπάρχουν διάσπαρτοι διάφοροι πύργοι, απομεινάρια της εποχής που οι ευγενείς ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την επίδειξη του πλούτου τους. Οι πιο γνωστοί πύργοι της πόλης είναι ο Πύργος του Asinelli και ο Πύργος της Garisenda (Torre degli Asinelli και Torre Garisenda). Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της πόλης το εκτεταμένο δίκτυο στοών που οδηγούν από το ένα μέρος στο άλλο, πολύ συχνά με όμορφες εκπλήξεις.

Εκτός όμως από την κλασική ομορφιά του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα, μπορείτε να απολαύσετε και τη μοντέρνα τέχνη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις με διάσημους πίνακες όλου του κόσμου.

Οι Ιταλοί την αποκαλούν “La Grassa”, δηλαδή χοντρή, αφού είναι η μητέρα κάμποσων αλλαντικών, της σάλτσας μπολονέζ, την οποία εκεί αποκαλούν ragu και φυσικά των τορτελίνι που είναι για την πόλη κάτι σαν εθνικό σύμβολο. Οι λάτρες του καλού φαγητού θα τρελαθούν με τις διάφρες λιχουδιές που μπορούν να βρουν σε πανέμορφα μικρά σοκάκια της πόλης. Πέρα από το φαγητό όμως, στη Μπολόνια θα βρείτε και φοβερά γλυκά. Αυθεντικό σπιτικό παγωτό σε όλες τις γεύσεις και σοκολατάκια με κονιάκ.

Μοίρασε το άρθρο!