Η επίσκεψη στους Τάφους του Δερβενίου–Φωτογραφίες από τον σημαντικό αυτό χώρο

” Πραγματοποιήθηκε σήμερα μια εξαιρετική εξόρμηση γνωριμίας με έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και του Δήμου μας.

Ένα ενθουσιώδες πλήθος Μελών και Φίλων του Συλλόγου μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και επισκέφθηκε τους Τάφους του Δερβενίου που βρίσκονται κατά μήκος της επαρχιακής οδού ανάμεσα στην Ανθούπολη και την Εγνατία οδό.
Η παρουσία της αρχαιολόγου κας Άννας Παντή καταλυτική,που ξενάγησε το πλήθος στους τρεις επισκέψιμους τάφους,έναν μοναδικά αναστυλωμένο διθάλαμο μακεδονικό τάφο λαξευμένο σε βράχο με διακοσμητικά στοιχεία ομορφιάς και γυναικείας περιποίησης στον τάφο της γυναίκας.Είναι ο τάφος που έδωσε το 1962 στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά τον Κρατήρα του Δερβενίου που κοσμεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τον Πάπυρο του Δερβενίου ,το αρχαιότερο αναγνώσιμο βιβλίο της Ευρώπης .Είδαμε επίσης έναν κυβωτιόσχημο,ένα λακκοειδή και ένα μονοθάλαμο μακεδονικού τύπου τάφο.
Η βοήθεια του συμπολίτη μας πολιτικού μηχανικού κ. Γιάννη Αρναούτη ήταν ουσιαστική στην “τοπιογραφία”  της περιοχής ,μέσα στην ανοιξιάτικη ελληνική φύση που μας υποδέχτηκε με ζωηρά χρώματα και μυρωδιές.
Η περιήγηση κατέληξε στον θαυμαστό Μακεδονικό Τάφο Μακρίδη Μπέη που εκπλήσσει με την  ευρηματικότητα,΄και την περιβαλλοντική  ευαισθησία της Ομάδας Αναστύλωσης και που ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου είχε επισκεφθεί το 2017. 
Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την περιήγηση και την ξενάγηση και ζήτησαν από τον Σύλλογο να πράξει ό,τι είναι πρόσφορο για να γίνουν γνωστοί και επισκέψιμοι οι Τάφοι σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που στεγάζει τα εξαιρετικά ευρήματα αυτών των Τάφων. “

Μοίρασε το άρθρο!